Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Зарплата європейська, а пенсія – ні? Як рахують страховий стаж тим, хто працює за кордоном

Розповідаємо, чи можуть громадяни, які працюють за кордоном, розраховувати на пенсію в Україні

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Пенсії в Україні

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці, які працюють офіційно та сплачують до Пенсійного фонду щомісячні внески, після досягнення певного віку та набуття необхідного стажу, можуть розраховувати на призначення пенсії. Однак, багато наших співвітчизників працюють за кордоном, а з початком повномасштабної війни кількість таких громадян різко збільшилась.

Про те, як розраховується страховий стаж українців, які працевлаштовані за кордоном, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

В Україні вже ведеться робота по підготовці до другого читання законопроєкту №9453, який дозволить врегулювати питання нарахування страхового стажу громадянам України, які працювали за кордоном.

"На сьогодні дуже багато українців передпенсійного та пенсійного віку перебувають за кордоном. Ухвалений у першому читанні законопроєкт передбачає, що людина зможе ідентифікуватися у консульських установах у тій країні, де вона перебуває, щоб, наприклад, оформити пенсію або розв'язати певні проблеми з нарахуванням пенсій", — повідомила народна депутатка Ірина Борзова.

За її словами, приїжджати в Україну для цього не обов`язково, є можливість зробити все віддалено . В межах країни також можна буде ідентифікуватися не відвідуючи Пенсійний фонд, зробити це можна в електронному кабінеті за допомогою "Дія.Підпис".

За роботу в яких країнах буде нараховуватись стаж

За словами Ірини Борзової, страховий стаж працевлаштованих за кордоном українців нараховуватимуть лише в тих країнах, з якими були укладені відповідні угоди.

"Це ратифіковані угоди про соціальну відповідальність двох країн. Важливо, що нині така угода розірвана з РФ та Білоруссю", — зазначила народна обраниця.

Водночас, зі слів народної депутатки, такі домовленості були досягнені між Україною та Грузією, Іспанією, Польщею, Португалією, Болгарією та іншими. Повний список країн можна знайти на сайті Міністерства соціальної політики України.

Раніше ми писали, чому деякі категорії громадян можуть залишитись без пенсійних виплат. Більше про соціальні виплати в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.