UA RU

За газ доведеться заплатити більше? Чому українці можуть отримати ще одну платіжку

Розповідаємо, які зміни було внесено до Кодексу газорозподільних систем та за що споживачам блакитного палива доведеться додатково сплачувати

Фото: УНІАН, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українців можуть здивувати новою графою в платіжці

Фото: УНІАН, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Щомісяця українці отримують дві платіжки за газ: перша за спожите блакитне паливо, а друга за його доставку. Однак незабаром до них додасться ще одна квитанція. 5 грудня 2023 року регулятор затвердив Типовий договір на технічне обслуговування, а це означає, що всі нормативно-правові акти для запровадження третьої платіжки за газ в Україні вже ухвалено.

Про те, за що потрібно додатково сплачувати українцям, повідомляється у постанові регулятора.

5 грудня 2023 року Національною комісією, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), було затверджено Типовий договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку, а також внесено ряд змін у Кодексу газорозподільних систем.

Відповідно до змін, оператори газорозподільних систем мають місяць з моменту набуття чинності постанови на інформування співвласників багатоквартирного будинку про укладення договору за формою Типового договору. Це слід зробити шляхом розміщення відповідної інформації в рахунках на оплату послуг розподілу природного газу в місяці, в якому укладено цей договір.

Окрім того, оператори газорозподільних систем мають забезпечити приведення чинних договорів на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку у відповідність до Типового договору.

Слід зазначити, що Типовий договір не передбачає підпису обох сторін, а фактом його укладення слід вважати надання самої послуги з розподілу газу. Тобто такий договір поширюється на всіх споживачів, які офіційно не від'єднались від газопостачання.

Скільки потрібно буде сплачувати українцям за ТО внутрішньобудинкових мереж

Згідно з уже чинним Типовим договором, плата за ТО внутрішньобудинкових мереж здійснюється замовником один раз на рік. Оператор ГРМ повинен скласти кошторисну вартість цієї послуги, згідно з якою буде відбуватись оплата.

Питання плати за ТО внутрішніх мереж у багатоповерхівках фактично вирішено, а споживачам незабаром можуть почати приходити платіжки з новою графою.

Раніше ми писали, чому українцям можуть виставити не правильний рахунок за спожите блакитне паливо, а також як правильно зняти показники лічильника газу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі