Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Субсидія для громадян у складних життєвих обставинах: який документ важливо мати

У Пенсійному фонді пояснили одне з питань щодо призначення державної допомоги на оплату житлово-комунальних послуг

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні житлові субсидії надаються громадянам на підставі певних умов. Наприклад, при призначенні державної допомоги з оплати комунальних послуг враховуються доходи громадян.

Тим часом у пресслужбі Пенсійного фонду пояснили, чи реально отримати субсидію тим, хто не працює.

У державній структурі зазначили, що у разі, якщо у людини була тривала хвороба, яка заважала їй працювати, або ж існували складні життєві обставини, житлову субсидію все одно можуть призначити. Однак для цього громадянину потрібно надати висновок лікарсько-консультативної комісії, в якому буде зазначено відомості про тривалу хворобу.

Як оформити субсидію переселенцям

У внутрішньо переміщених осіб теж є право отримати житлову субсидію, навіть якщо вони не укладали договір щодо оренди житла. Щоб отримати допомогу, у переселенців має бути довідка ВПО про реєстрацію за новою адресою проживання.

Субсидія оформлюється у сервісних центрах Пенсійного фонду, місцевих радах або ЦНАПах.Також послуга доступна в онлайн форматі: на порталі ПФУ, в "Дії" або у мобільному застосунку Пенсійного фонду.

Окрім довідки про реєстрацію за новою адресою проживання, для оформлення субсидії потрібно мати стандартний пакет документів:

  • паспорт;
  • реєстраційний номер платника податків;
  • довідку про статус ВПО;
  • декларацію про доходи та витрати (саме в цьому документі вказується, скільки людей проживає);
  • заяву на отримання субсидії.

Важливо, що субсидії переселенцям нараховують без врахування коштів, які людям надавали благодійні організації. Також ігнорується допомога від держави на проживання, гранти на навчання.

Уряд пропонує змінити принцип призначення субсидій громадянам

В Україні вирішили удосконалити процедуру призначення субсидій за допомогою деяких нововведень. Так, у Міністерстві соціальної політики напрацювали зміни, які можуть запровадити вже у 2024 році. Вони передбачають, що:

  • у разі смерті члена домогосподарства (крім заявника) уповноважені органи самостійно переглядатимуть житлову субсидію, без звернення громадян;
  • перерахунок пільг, якщо член сім'ї помер, проводитиметься незалежно від того, подавалася заява чи ні;
  • житлову субсидію не призначать, якщо у домогосподарства є прострочена заборгованість понад 3 місяці, а сума складає понад 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 680 гривень, за одну з комунальних послуг.

Наразі ж українцям можуть відмовити у наданні держдопомоги, якщо домогосподарство заборгувало понад 680 гривень за усі комунальні послуги.

Раніше ми розповідали, чи призначать субсидію, якщо до цього були виплачені на поховання представника домогосподарства. Ще ми писали, яку субсидію отримують українці у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.