Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Аби не нарахували зайве: коли передати показники лічильника і не переплатити за світло

Компанія Yasno детально розповіла про те, що відбувається після того, як клієнти надають показники лічильниікв та чому важливо вчасно та коректно повідомляти ці дані

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, як правильно подавати показники лічильника за світло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Держава вже відновила нарахування пені та штрафи за неоплату комунальних послуг. Тож тепер українцям конче потрібно вчасно сплачувати рахунки, наприклад, за електроенергію та не забувати передавати показники.

Тим часом у компанії Yasno розповіли, про що варто знати усім клієнтам перед тим, як передавати показники за спожиту електроенергію.

Чи потрібно подавати показники, якщо у квартирі ніхто не живе

У компанії пояснюють, що якщо клієнт не передає показання електролічильника, то розрахунок обсягів спожитої електроенергії відбувається за середньодобовим споживанням. Для того, аби зрозуміти, що клієнт не проживає у квартирі, оператор системи розподілу (ОСР) потрібно здійснити контрольне зняття показань лічильника. Так стане зрозуміло, що обсяг споживання не зазнає змін вже певний час.

Відповідно, якщо не передавати показання, то оператор системи розподілу вважатиме, що клієнт просто про це забув.

"Ви можете повідомити оператора системи розподілу, що не проживаєте у квартирі, або подати йому заявку на припинення постачання, або продовжити щомісяця передавати одні й ті самі показання, які були зафіксовані востаннє", – пояснюють у пресслужбі.

При цьому зафіксувати, що у конкретному житлі дійсно не змінюється обсяг споживання електроенергії оператор системи розподілу може й самостійно. Та для цього споживачу потрібно встановити АСКОЕ – автоматизовану систему комерційного обліку електроенергії.

Чи нарахують зайві кіловати, якщо показники лічильника передати раніше або пізніше

Оператор системи розподілу приймає показання лічильника за два дні до закінчення поточного місяця та протягом 1-3 числа наступного місяця. Після цієї дати оператор системи розподілу передає дані YASNO, а компанія, своєю чергою – формує рахунок.

Якщо показання лічильника передати, наприклад, 4-го числа чи пізніше, то законодавство зобов’язує оператора системи розподілу розраховувати дані за середньодобовим споживанням аналогічного періоду минулого року.

"Наприклад, якщо ви передасте показання 5 лютого, то тоді оператор системи розподілу матиме обсяг фактичного споживання з 1 по 5 лютого, а з 6 по 29 лютого – буде розраховувати на основі спожитої електроенергії за лютий 2023 року", – зазначають у компанії.

Тож споживачам варто завжди передавати показання лічильників у визначені п'ять днів – за два дні до закінчення поточного місяця та впродовж трьох днів наступного. Так можна уникнути розбіжностей у нарахуванні, а клієнт отримуватиме отримувати рахунки лише за фактично спожиту електроенергію.

Чи можуть не врахувати надані клієнтами показання

Постачальник електроенергії запевняє, що такі ситуації вкрай рідкісні. Непорозуміння можуть виникнути:

  • у разі, якщо клієнт випадково ввів показання менші за дійсні;
  • якщо працівники оператора системи розподілу під час контрольного зняття показань лічильника зафіксували дані, які відрізняються від тих, що передав клієнт.

"Передавайте лише реальні показання. Не варто їх зменшувати або збільшувати, оскільки це може призвести до нарахувань, які не будуть відповідати вашим очікуванням", – підкреслили в Yasno.

Як можна залишитися без світла, якщо борги відсутні

Без світла можуть залишитися споживачі, які:

  • ігнорують рахунки та користуються електрикою у гаражних кооперативах;
  • мають заборгованість за невраховану енергію (якщо факт крадіжки доведено);
  • займаються підприємницькою діяльністю (мова про побутових споживачів).

При цьому "відрізати" електроенергію можуть навіть тим українцям, які вчасно сплачують рахунки, але перешкоджали контролерам, які фізично хочуть перевірити лічильник.

Раніше ми розповідали, як і коли в Україні почнуть дорожчати тарифи на комунальні послуги. Також ми писали, як можуть змінитися тарифи на водопостачання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.