Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Адвокат розкрив підступні методи – як з українців "вибивають" борги за комуналку

Експерт запевняє, що варто швидше реагувати на такі випадки, адже тоді ви зможете зекономити чимало грошей

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Важливо сплачувати всі борги вчасно

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Якщо не сплачувати комуналку, то українцям варто чекати нарахування пені за несплату цих послуг та стягнення заборгованості в судовому порядку. Ба більше, відомо про кілька сценаріїв, які вас можуть чекати.

Про це повідомляє адвокат Роман Сімутін.

Метод "батога"

Вам можуть просто обрізати постачання газу, води чи електрики.

"Часом вас, як то і годиться за законом, навіть попереджають про це. Але не всі компанії сумлінно розсилають такі сповіщення. А коли вам і встромили якийсь папірець у двері чи калітку, то він міг і загубитися, доки ви приїхали", – зазначив Роман Сімутін.

Після того людина одразу може телефонувати до постачальника послуги та обіцяти, що все заплатить. Але трюк полягає в тому, що просто хоче швидше повернути світло, а от розбиратися у тому, чи законно відключили його, чи ні, вона зараз не буде, адже знаходиться у стресовій ситуації.

Та важливо памʼятати, що ви повинні заплатити також і за послугу перепідключення.

"Тож не пускайте борги на самоплин — дорожче вийде", – додав фахівець.

Метод "пряника"

Вам пропонують укласти договір реструктуризації вашої заборгованості – відстрочення боргових виплат та їхній графік. У такому випадку, ви пишете заяву, де вказуєте терміни погашення, а також запевняєте, що ви згодні одразу заплатити 30% боргу, додаючи довідку про доходи.

"Деякі компанії можуть скористатися вашим вразливим становищем і почнуть маніпулювати, що ваш пряник може швидко обернутися на батіг, тому або погоджуєтеся на їхні вимоги, або вас відключать", – каже експерт.

Методика "тихої сапи"

Буває таке, що компанії відразу звертаються до суду, де справи про комунальні борги розглядаються спрощено.

"Родзинка цього підходу ще й в тому, що про виданий щодо вас судовий наказ, ви найчастіше дізнаєтеся вже опісля, оскільки обійшлося без повідомлення сторін", – зазначив Роман Сімутін.

Потім всі боржники звертають до юристів, аби ті допомогли вийти із ситуацій. Та експерт запевняє, що варто швидше реагувати на такі випадки, адже тоді дешевше буде, навіть із послугами адвоката чи юриста.

Раніше ми писали, як українцям підключити автономне опалення у квартирі.Також ми розповідали, кому з українців доведеться подавати заявку на отримання пільг на комуналку у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.