UA RU

Гранти для українського бізнесу: як точно отримати фінансову підтримку

Якщо ви хочете отримати фінансування в рамках обраної грантової програми, то повинні також відповідати її умовам

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Підприємці можуть отримати додаткові гроші

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Чимало українців навіть під час війни мріють про свій бізнес, а тому беруть участь у грантах, аби отримати допомогу у цій справі. Однак іноді ці гроші вам можуть і не дати. Все через певні помилки у подачі заяви чи інші неточності. Та їх цілком можливо уникнути.

Про це розповідає інвестиційний консультант Дмитро Оснач.

Хто видає грант

Здебільшого такі програми фінансуються коштом грошей, що були отримані від:

Однак дані гроші ви зможете використати лише для цільового призначення. А його варто продемонструвати у поданому бізнес-плані.

Які існують гранти від держави

Станом на 2024 рік в Україні існують такі грантові програми від держави, а саме:

Що потрібно для отримання гранту

Для цього варто слідкувати певним правилам, а саме:

Важливо розуміти, якщо ви подали свою заявку на отримання гранту, то це ще не означає, що ви точно його отримаєте. А тому експерти радять одночасно подавати кілька заявок на різні грантові програми, адже так ви збільшите шанси на перемогу.

"Крім цього, потенційний заявник, який бажає отримати фінансування в рамках обраної грантової програми повинен також відповідати умовам гранту. Наприклад, створити нові робочі місця, вести господарську діяльність протягом певного проміжку часу після отримання фінансування, сплачувати податки до держави тощо", – говорить експерт.

На що можна використовувати гранти

У більшості випадків ці гроші мають піти на:

Які строки отримання та використання грантів

Вони залежать від строків розгляду заявок та можуть варіюватися від 10 робочих днів до 2-4 місяців. Але у більшості випадків ці гроші вам треба використати від 6 місяців до 1 року, запевняє експерт.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що перша хвиля подачі заявок на грантистартувала та розповідав, як отримати до 8 млн гривень. Також ми повідомляли, що українські підприємці можуть отримати нові гранти на суму 10 000 євро.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі