Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Перша хвиля подачі заявок на гранти стартувала: як отримати до 8 млн грн

Грантова програма допоможе економіці України в перспективі, адже передбачає створення великої кількості нових робочих місць

Фото: Unsplash, Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть подати заявку на грант до 8 млн гривень

Фото: Unsplash, Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українські бізнесмени, діяльність яких зосереджена на переробній промисловості, можуть подати заявку на отримання гранту від держави. Першу хвилю реєстрації офіційно відкрили 5 лютого.

Про це йдеться на офіційному сайті Міністерства економіки.

У 2024 році фінансування програми "Новий рівень" становитиме 5,4 млрд гривень. Для порівняння, бізнесу вже виділили кошти загальним розміром 3,3 млрд гривень. Шансом змогли скористатися 660 підприємств, отже цього року кількість отримувачів збільшиться. Всього у планах – забезпечити виплату 1 000 грантів для започаткування або розвитку власної справи.

"Переробна галузь – стратегічний напрямок Уряду, ми маємо виробляти більше готової продукції з високою часткою доданої вартості як для споживання в середині країни, так і для експорту. Нашою метою є збільшити частку переробної промисловості у ВВП країни до 20%", – зауважила заступниця міністра економіки Надія Бігун.

Розмір фінансового забезпечення в рамках проєкту – максимум 8 млн гривень. Але є обов’язкова умова для отримувачів: необхідно створити мінімум 25 нових робочих місць для підтримки української економіки в перспективі. Плюс є обмеження щодо витрат: гроші виділяють лише на купівлю технологічного обладнання та доставку придбаних засобів виробництва.

Щоб спробувати сили в новому руслі, треба подати заявку через портал "Дія". Доведеться авторизуватися на сайті, заповнити онлайн-форму та прикріпити до звернення готовий бізнес-план, після чого підписати електронним підписом і відправити комісії для ознайомлення. Можна отримати консультацію про подання особисто, звернувшись у будь-яке відділення Ощадбанку.

Що передбачає проєкт "єРобота"

Він дозволяє українцям отримати великі суми на відкриття бізнесу, навчання, розширення виробничих потужностей, активізацію діяльності тощо. У доступі – шість грантових програм для:

  • відкриття власної справи;
  • розвитку переробного підприємства;
  • закладки саду;
  • розвитку тепличного господарства;
  • реалізації стартапу;
  • навчання за ІТ-спеціальностями.

Хороша новина в тому, що фінансують як початківців, такі досвідчених підприємців. Головне – мати свідоме розуміння цілей та хотіли реалізувати заплановане. Наприклад, за підсумками першої хвилі 2024 року (з 1 по 14 січня) вже визначили 264 осіб, які отримають гранти в рамках програми "Власна справа". Загальна сума виплати становить 62 млн гривень.

Лідерами за кількістю звернень були представники оптової та роздрібної торгівлі, сфери ремонту транспортних засобів та організації харчування, а також підприємці промислового сектору. Найбільше мікрогрантів затвердили для киян, мешканців Рівненської, Одеської та Київської областей.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українські підприємці можуть отримати нові гранти та розповідав, кому виплатять 10 000 євро. Також ми повідомляли, яку ще допомогу, окрім виплат, можуть отримати ВПО в різних містах України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.