UA RU

Покарання не забариться: що чекає на ФОПа, який перевищив річний ліміт доходу

Цього року граничні суми доходу збільшилися, але підприємцям потрібно уникати перевищення, щоб не довелося перейти на іншу групу ФОП

Фото: Pexels, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

ФОПи повинні перейти на іншу групу, якщо перевищили ліміт доходу

Фото: Pexels, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Фізичні особи-підприємці на спрощеній системі оподаткування мають визначені законодавством річні розміри доходу. Якщо суму буде перевищено, ФОПу загрожують проблеми у вигляді переходу на іншу групу та більших податків.

Про це йдеться у Податковому кодексі України.

Ліміти доходів для представників 1-3 груп залежать від розміру мінімальної заробітної плати. З 1 січня цей показник виріс до 7 100 грн відповідно до положень державного бюджету. Виходить, що сума граничного заробітку також збільшилася і наразі становить:

Законодавством передбачено, що перевищення вказаних сум призведе до переходу на іншу групу, де встановлений більший річний ліміт доходу. Окрім цього, підприємцям доведеться застосувати ставку єдиного податку у розмірі 15% до надмірної суми.

Всі ФОПи повинні подати заявку про зміну групи оподаткування чи перехід на загальну систему, якщо у календарному кварталі перевищили обсяг заробітку. Тоді звернення потрібно оформити не пізніше 20 числа місяця, наступного за цим кварталом.

Зауважимо, ФОП 1 групи може перейти на 2 або 3 групу, якщо дозволяє діяльність. ФОП 2 групи повинен застосувати 3 групу або взагалі відмовитися від спрощеної системи. А ФОП 3 групи може тільки перейти на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ.

Кілька днів для сплати податків

Раніше ми розповідали, коли настане кінцева дата сплати податкових зобов’язань у січні. Традиційно це 20 число кожного місяця, але цього разу на вказану дату випадає субота. Щоб бути впевненим в успішності процедури, краще не відкладати платежі на останній день, тим паче вихідний.

Тож ФОПи повинні сплатити єдиний податок і єдиний соціальний внесок до 19 січня включно. Це можна зробити різними способами, наприклад, в Електронному кабінеті на сайті ДПС чи в мобільному банкінгу. Але найкращий варіант – скористатися Дією на телефоні.

За допомогою додатку можна легко заплатити всі суми, не витрачаючи багато часу. Варто послідовно здійснити такі кроки:

Відбудеться миттєвий платіж з банківської картки, вказаної заздалегідь. Гроші надійдуть на правильні рахунки, оскільки Дія автоматично підтягує актуальні реквізити та персональну інформацію ФОП.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні збільшиться розмір ЄСВ і розповідав, скільки платитимуть підприємці у 2024 році. Також ми повідомляли, що робити ФОПам зі звітом по ЄСВ, якщо вони не сплачували внесок протягом року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі