Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

ФОПи мають ще кілька днів: як заплатити податки через Дію у січні

Традиційно фізичним особам-підприємцям потрібно встигнути заплатити податки, поки не настав кінцевий термін

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

ФОПи можуть заплатити податки в Дії за кілька кліків

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кожного місяця чи раз на квартал ФОПи сплачують податкові зобов’язання. Для різних груп на спрощеній системі правила можуть відрізнятися. Наприклад, після скасування пільг підприємцям 3 групи вже немає потреби вносити єдиний податок до 20 числа наступного місяця. А взагалі заплатити необхідну суму дуже легко за допомогою мобільного додатку "Дія".

Сайт Pro Гроші розповідає, до якого числа потрібно заплатити ЄП/ЄСВ у січні та як це зробити через Дію.

Терміни сплати податків для ФОП

У січні останнім днем сплати єдиного податку та єдиного соціального внеску є 19 число. Отже залишилося всього кілька днів, щоб відправити кошти у державний бюджет і запобігти нарахуванню боргів. Варто уточнити, що до 19 січня потрібно заплатити:

  • авансовий внесок з ЄП підприємцям на спрощеній системі оподаткування 1 та 2 груп;
  • ЄСВ за 4 квартал 2023 року всім спрощенцям, особам, які здійснюють незалежну професійну діяльність, та членами фермерських господарств.

Що стосується єдиного податку для 3 групи, то представники бізнесу повинні внести платіж до 19 лютого поточного року.

Як заплатити податки через Дію

Процедура дуже проста і не вимагає багато часу, оскільки все відбувається автоматично після кількох натискань. Адже мобільний додаток самостійно підтягує актуальні реквізити та персональні дані підприємця, формуючи рахунок на оплату. Алгоритм дій такий:

  • авторизуйтесь у застосунку;
  • зайдіть у меню "Сервіси" та оберіть кнопку "Податки";
  • натисніть на "Сплата податків та зборів";
  • виберіть необхідний податок та вкажіть період, за який відбуватиметься сплата;
  • натисніть "Сплатити".

З банківської картки миттєво спишуть кошти, які надійдуть на потрібні реквізити. А контролюючий орган отримає інформацію про внесення суми. Так само можна здійснити процедуру за допомогою порталу "Дія". Серед інших способів – особистий кабінет на сайті Державної податкової служби чи онлайн-банкінг.

Який розмір ЄСВ у 2024 році

Раніше ми розповідали, що в Україні виросли суми податкового зобов’язання, оскільки з 1 січня збільшилася мінімальна заробітна плата і прожитковий мінімум для працездатних осіб. Відповідно єдиний соціальний внесок тепер становить 1 562 грн на місяць, але тільки до кінця березня. Бо з 1 квітня мінімальна зарплата знову зросте і підніме ЄСВ до рівня 1 760 грн.

До речі, якщо ФОП користувався воєнною пільгою та не платив ЄСВ протягом 2023 року, то в річній декларації може не заповнювати Додаток 1. Хоча раніше підприємці плуталися, адже від контролюючого органу не було чітких інструкцій щодо подання звітності.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому податкова може почати фактичну перевірку бізнесу. Також ми повідомляли, що у податківців можуть виникнути питання та розповідали, як правильно заповнити декларацію з ренти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.