Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Звіт по ЄСВ за підсумками року: що робити ФОПам, які не сплачували внесок

Вже настав період, коли підприємцям потрібно подати звітну декларацію за 2023 рік, але існують певні нюанси стосовно Додатку 1

Фото: Pexels, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Підприємцям потрібно подати звіт по ЄСВ навіть за відсутності сплати

Фото: Pexels, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Фізичні особи-підприємці 1 та 2 груп повинні до 29 лютого подати контролюючому органу звітну декларацію за рік. Там потрібно заповнити Додаток 1 по сплаті єдиного соціального внеску. Але постає питання, що робити українцям, які користувалися пільгою воєнного часу та добровільно відмовилися від сплати ЄСВ.

Про це розповів податковий консультант Михайло Смокович.

Додаток 1 заповнюється під час подання річного звіту. В документі підприємці вказують три показники для кожного місяця:

  • самостійно визначену суму доходу, на яку нараховувався єдиний внесок протягом року;
  • відсоток ЄСВ;
  • сплачену суму за кожен період.

Втім під час воєнного стану і впродовж 12 місяців після його скасування ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ. Також пільги мають деякі категорії українців, наприклад, пенсіонери, люди з інвалідністю та наймані працівники, за яких суму вносить роботодавець за місцем офіційного працевлаштування.

Тож неясно, чи потрібно ФОПам, які протягом року не платили самостійно єдиний соціальний внесок, заповнювати Додаток 1.

"З однієї сторони, якщо в нас нема по чому ставити нарахувань, то можемо не звітувати. Принаймні таку позицію чув від податкової і нам обіцяли випустити загальну консультацію в ЗІР по цій темі. Але доки не випустили", – зауважив Михайло Смокович.

Він додав, що ситуації бувають різні. Податківці можуть вирішити, що підприємець не подав документацію, бо забув, а не тому, що користувався пільгою. Аби уникнути небажаних проблем, рекомендується при заповненні звітної декларації також приєднати Додаток 1.

Звісно, в першому та третьому полі, де вказується сума, треба поставити нулі. А в другому полі вказати 22%, адже саме такий розмір ЄСВ сплачують українські підприємці. До речі, окремо повідомляти контролюючий орган про застосування будь-якої з пільг немає потреби.

Приклад заповнення Додатку 1 в річній декларації ФОПа
Приклад заповнення Додатку 1 в річній декларації ФОПа
Фото: Telegram

Розміри ЄСВ у 2024 році

Раніше ми розповідали, що ФОПів чекає багато змін у новому році. Деякі торкнулися розмірів податкових зобов’язань. З 1 січня сума єдиного соціального внеску виросла, оскільки збільшилася мінімальна заробітна плата, з якої відбувається розрахунок для всіх груп підприємців на спрощеній системі оподаткування. Тож з огляду на нововведення ФОПи повинні платити у 2024 році:

  • 1 562 грн/міс – з січня по березень;
  • 1 760 грн/міс – з квітня.

Зауважимо, граничні терміни подання річних декларацій для різних груп неоднакові. Представники 1 та 2 груп подають документацію до 29 лютого, а 3 групи – до 9 лютого. Плюс підприємці на ставці 5% мають заповнювати декларацію наростаючим підсумком, беручи початок з січня 2023 року.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що магазини техніки хочуть оштрафувати до 60 млн гривень і розповідав, яка схема обману зацікавила податкову. Також ми повідомляли, що податкова перевірятиме бізнес у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.