Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Як шахраї псують святковий настрій – топ найхитріших новорічних схем

Розповідаємо, якими методами шахраї втираються в довіру до українців напередодні різдвяно-новорічних свят

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Шахраї масово обманюють українців перед Новим роком

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Коли настає грудень і люди поринають в очікування Нового року, значно активізуються шахраї. Вони користуються будь-якими приводами, які дають якнайбільше простору для обману. Тому не дивно, що в період різдвяно-новорічних свят, коли магазини влаштовують розпродажі та встановлюють знижки на товари, дуже легко потрапити на гачок аферистів.

Сайт Pro Гроші розповідає, які найпоширеніші схеми використовують зловмисники перед Новим роком, щоб заволодіти чужими грошима.

Зміст
1.Святкові виплати від благодійних фондів
2.Фейкові збори або подарунки для військових
3.Новорічна оренда житла
4.Знижки та акції на товари від відомих брендів
5.Дзвінки від представників банків і компаній
6.Як зрозуміти, що телефонує шахрай

Святкові виплати від благодійних фондів

Відколи почалася повномасштабна війна, українці масово звертаються по фінансову допомогу до благодійних організацій та фондів. Кошти зазвичай призначають:

  • вразливим категоріям населення;
  • тільки після проходження реєстрації.

Але хитрі шахраї розповсюджують по месенджерах і соціальних мережах інформацію про святкові виплати з нагоди Нового року. Текст зазвичай примітивний, а в якості заманливої пропозиції – обмежена кількість учасників програми.

Українців попереджають, що необхідно встигнути перейти за посиланням і залишити персональні дані, після чого вийдуть на зв'язок представники фіктивного фонду. Звісно, після подібної реєстрації аферисти отримують особисту інформацію від довірливих громадян і можуть використовувати її для власних потреби.

Фейкові збори або подарунки для військових

Злочинці можуть маніпулювати емоціями українців і спекулювати на темі військових. Вони оголошують збори коштів на допомогу нашим захисникам, щоб нібито надіслати на фронт смаколики до свята чи новорічні подарунки. А хто не захоче долучитися, щоб порадувати бійців, яким особливо важко приходиться взимку?

Тож суми надходять на рахунки дуже жваво та активно. Але ними заволодіють аферисти для власного збагачення. Тому завжди перед участю в подібних ініціативах вимагайте від організаторів підтверджувальних документів щодо легітимності зборів або офіційності волонтерської діяльності.

Новорічна оренда житла

Власники квартир можуть непогано підзаробити на Новий рік, адже часто українці збираються компаніями та орендують житло на добу, щоб відсвяткувати. Звісно, в умовах війни цього поменшало, але не настільки, щоб шахраї відмовилися від ефективної схеми.

Власне, нічого складного немає: на сайтах оголошень публікують вигідні пропозиції з набагато нижчими цінами, ніж у середньому на ринку. Довірливі українці замовляють оренду, відправляють власникам кошти заздалегідь, а ті зникають. Як результат – немає ні грошей, ані квартири на Новий рік.

Знижки та акції на товари від відомих брендів

Немає нічого дивного у великій кількості реклами щодо святкових розпродажів, акційних пропозицій та знижок на продукцію від багатьох брендів, адже люди витрачають гроші на подарунки, продукти харчування, іграшки та гірлянди тощо. Але серед шквалу інформації можуть траплятися фішингові посилання, створенні аферистами для крадіжок.

Щоб втертися у довіру до споживачів, вони прикриваються назвами відомих магазинів і компаній, наприклад:

  • Ашану;
  • Сільпо;
  • Нової пошти;
  • Епіцентру;
  • Rozetka та інших.

Маючи довіру до брендів, люди клікають, бо хочуть отримати товар дешевше. А насправді потрапляють у пастку злочинців. Необхідно завжди перевіряти дані щодо знижок і розіграшів на офіційних сайтах компаній, інакше існує ризик залишитись без фінансів.

Дзвінки від представників банків і компаній

Пропонувати людям послуги можна не тільки через інтернет, але й за допомогою телефонних дзвінків. Зловмисники часто видають себе за представників банківських установ і пропонують оформити нову кредитну карту на вигідних умовах чи безплатно підключити якийсь сервіс. Так само вам можуть зателефонувати від Vodafone чи Київстару і розрекламувати новий тарифний план "за копійки" з нагоди Нового року.

Що стосується банків, то правило одне: нікому не можна повідомляти персональні дані, особливо співробітникам фінансових установ. Якщо вони вимагають інформацію, значить це стовідсотково аферисти. І взагалі краще не погоджуватися на сумнівні пропозиції по телефону, бажано попросити офіційне джерело та ознайомитися з ним.

Як зрозуміти, що телефонує шахрай

Способів визначити недобросовісного співрозмовника існує досить багато. Вони видають себе манерою спілкування та іншими ознаками, наприклад:

  • переконують, що вигоду можна отримати тут і зараз, а вже через годину буде запізно;
  • просять PIN-код платіжної картки чи інші банківські дані;
  • зводять розмову до фінансових послуг, як от обміну валют або переказу коштів за кордон без комісії;
  • підштовхують до дій, тиснуть та маніпулюють емоціями.

Необхідно за будь-яких обставин зберігати холоднокровність та спокій, навіть якщо співрозмовник вдається до психологічних прийомів, намагається вивести з рівноваги або залякати. Краще одразу покласти слухавку, якщо виявили шахрая, та повідомити про спробу обману правоохоронні органи. В якості зачіпки треба надати сумнівний номер телефону.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як зрозуміти, що у ваш телефон хтось проник. Також ми повідомляли, що Нова пошта попередила про шахрайські оголошення в Telegram і розповідали, що вигадали аферисти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.