Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Захист від хакерів: як зрозуміти, що у ваш телефон хтось проник

У більшості випадків вам треба перевірити свій пристрій на наявність дивних програм

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть стати жертвами злодіїв

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Сьогодні ледь не кожен українець має смартфон, де є вся інформація про наше життя. Саме там є фото, приватні листування, доступ до соцмереж і банківських рахунків. Звісно, що це ідеальне приладдя для шахраїв, які хочуть отримати доступ до приватної інформації. Однак ви навіть самостійно за кількома ознаками можете помітити, що хтось сторонній проник у наш смартфон.

Про це пише видання Mail Online.

Наприклад, перегрів вашого пристрою або навіть несподіваний вогник певного кольору на екрані можуть означати, що ваш телефон вже не такий безпечний. Також до списку подібних ознак можна віднести:

  • набридливі електронні листи;

  • телефонні дзвінки.

На екрані з'являється точка

Якщо одного дня на екрані свого телефону ви помітили зелену чи помаранчеву точку у правому верхньому кутку, то це може означати, що ваш телефон зламали шахраї або на нього було встановлено підозрілий застосунок.

Саме такі точки є індикаторами увімкненої камери або мікрофону. Отже, якщо гаджет робить так без вашого відома, то це може свідчити про те, що вас прослуховують, читають ваші повідомлення чи навіть відстежують ваше місцеперебування. Варто памʼятати, що вправні хакери вміють встановлювати подібне програмне забезпечення на телефони, не тримаючи пристрій фізично в руках.

Ваш телефон нагрівається

Якщо ваш телефон останнім часом почав несподівано нагріватися чи навіть досить швидко розряджатися, то це також може означати, що на ньому встановлено шкідливе програмне забезпечення. Якщо якась програма потайки від вас використовує ресурси пристрою, це може позначатись на його продуктивності та автономності.

У такому випадку вам треба перевірити телефон на наявність дивних програм, які ви не пам’ятаєте як встановлювали. Також перегляньте, чи є на вашому пристрої застосунки не з офіційного магазину. Адже інколи саме такі додатки можуть маскуватись і мають назви, схожі на назви безпечних програм. Та памʼятайте, що проблема з таким програмним забезпеченням в тому, що його може бути складно повністю видалити з пристрою.

Вам почав дзвонити ваш банк

Час від часу банк може вам телефонувати, однак якщо дзвінки почали надходити досить часто, а працівник "фінустанови" розпитує вас про дані картки та різні операції, то будьте уважні, адже це може бути спроба зламу.

Запамʼятайте, що ніколи не можна повідомляти в телефонному режимі жодних паролів та кодів доступу до рахунку. Відомо, що справжній оператор банку завжди має інші інструменти, щоби підтвердити вашу особу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що хакери завдали мільйонні збитки світовим компаніям. Також ми повідомляли про шахрайство через Facebook і розповідали, як українці можуть залишитись без акаунту та грошей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.