Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Нова пошта попередила про шахрайські оголошення в Telegram – що вигадали аферисти

У компанії зазначили, що не мають нічого спільного з повідомленнями, та попросили клієнтів бути пильнішими

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Шахраї почали діяти під брендом Нової пошти

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У багатьох Telegram-каналах останнім часом почала з’являтися інформація про розіграш від Нової пошти. Компанія нібито пропонує клієнтам виконати умови акції та виграти ялинки. Але представники поштового оператора попередили, що це чергова спроба шахраїв підставити бренд і заробити на довірі українців.

Про це написала пресслужба Нової пошти на офіційному сайті.

Рекламне оголошення від аферистів уже поширили понад 40 каналів у Telegram. Причому досить відомих і з великою аудиторією. Наприклад, ось лише кілька назв:

  • "Допомога українцям";
  • "Київ Сьогодні";
  • "Kyper News";
  • "Інформаційний Агент України";
  • "Куди летить Шахід Ракета";
  • "Вибухи та бавовна" тощо.

У Новій пошті зазначили, що шахраї спеціально використовують у рекламі назви відомих брендів, аби збирати інформацію про людей, які довіряють компаніям. Вони роблять оголошення закритими, зашифровуючи посилання на фішингові сайти. У читачів Telegram-каналів, які дізналися про проведення розіграшу, не виникає сумнівів щодо правдивості, оскільки згадка про Нову пошту працює як клікбейт.

"Нова пошта не має ніякого відношення до цього оголошення. Всі телеграм-пабліки, які поширюють цю інформацію, допомагають шахраям обманювати людей", – зауважила пресслужба компанії.

Українців попросили з обережністю ставитися до подібних оголошень та не довіряти словам, прочитаним не на офіційному сайті чи в соціальних мережах Нової пошти. Саме там відбувається основна комунікація з аудиторією. Інакше існує велика ймовірність потрапити на гачок аферистів і залишитися без коштів на рахунку.

Взагалі варто дотримуватися загальновідомих рекомендацій стосовно купівлі онлайн, щоб убезпечити себе від шахрайських дій. Зокрема, оплату слід проводити тільки через сайт, а всі інші посилання від "продавців" – точно фішингові. Також бажано користуватися послугою "Надійна покупка" на маркетплейсах, що дозволяє відстежувати трекінг і не віддавати оплату передчасно.

Терміни доставки Новою поштою скоротяться

Компанія має намір зменшити час доставки товарів для клієнтів. Передбачається, що зміни запровадять у 2024 році. Тоді терміни по Україні скоротять на 2 години. Водночас варто знати, які посилки точно не погодяться відправити поштою. Наприклад, до заборонених речей належать:

  • національна та іноземна валюта;
  • продукти харчування з придатністю до 10 днів;
  • алкогольні напої, де вміст спирту становить понад 8,5%;
  • тютюнові вироби та рідини для електронних сигарет;
  • зброя;
  • вибухонебезпечні речовини;
  • тварини та отруйні рослини.

Це не повний перелік заборонених для відправки поштою речей. Перед відвідуванням відділення варто ознайомитися з правилами пересилання, щоб не завдати проблем ні собі, ані працівникам Нової пошти.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Нова пошта розширює кордони та розповідав, де відкриють відділення уже найближчим часом. Також ми повідомляли, що українці можуть втратити гроші через нову схему шахраїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.