UA RU

Різниця лише в часі? Чим відрізняються короткострокові та довгострокові інвестиції

Експерт наголосив, що інвестування доволі ризикова справа, тому необхідно відповідально підходити до вибору стратегії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерт розповів про переваги та недоліки двох популярних стратегій інвестування

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Перед початком інвестування важливо зрозуміти, який оптимальний підхід вибрати для себе — короткостроковий (спекулятивний), що працює на хвилях ринкової нестабільності та приносить пасивний дохід щодня, чи довгостроковий, який будується на фундаментальних засадах та сконцентрований на досягненні успіху в майбутньому при мінімальних зусиллях. Оскільки у світі інвестицій кожен рух на фінансовому ринку може вирішити частку вашого капіталу.

Редакція сайту Pro Гроші дізналася в інвестиційного експерта Анатолія Ільченко про не лише суттєві відмінності між цими двома стратегіями інвестування, але й таємниці того, для кого підхід може бути кращим у світі фінансового ризику та можливостей.

Часові стратегії інвестування в цінні папери


Експерт пояснив, що інвестиції поділяють на короткострокові та довгострокові за часовим горизонтом. Наприклад, короткострокові — це угоди, які відкриваються на невеликий проміжок часу до року, але можуть обмежуватися тижнями, днями чи хвилинами. Короткострокові угоди є найприбутковішими, але водночас і найризикованішими. Фактично це спекуляції — купуєте дешевше та продаєте дорожче. Професійні трейдери найчастіше потребують короткострокового підходу у своїй роботі.

Довгострокові інвестиції, навпаки, охоплюють період від 3-х років і більше, що робить їх надійними та передбачуваними. Цей підхід для тих, хто прагне зберегти та примножити свої активи в довгостроковій перспективі, — пояснив Анатолій Ільченко.

Що таке короткостроковий підхід до інвестування


Короткостроковий підхід полягає у тому, що інвестори спрямовують свої зусилля на отримання швидкого результату. Вони активно реагують на коливання фондового ринку, щоб отримувати результат незалежно від макроекономічних показників компанії чи економіки в цілому.

Як пояснює фахівець, у своїй стратегії спекулянти очікують отримувати прибуток тут і сьогодні, більше звикли сподіватися на свої власні сили та знання, ніж спокійно сидіти й очікувати поки їх активи будуть зростати з часом.

Основні характеристики інвестора, який вибирає короткостроковий підхід до інвестування


Ці якості допомагають ефективно працювати в динамічному середовищі фінансових ринків, — зазначив інвестиційний експерт.

Основні плюси та мінуси в короткостроковому інвестуванні


Анатолій Ільченко розповів, що короткострокова стратегія має як свої плюси, так і мінуси. Для початку розберемо переваги:

  1. Швидкі прибутки. Можливість отримання швидкого прибутку через короткострокові угоди.
  2. Дохідність. Професійні трейдери можуть отримувати більші прибутки, ніж пасивні інвестори.
  3. Особистий бренд. Якщо ви справді будете успішним трейдером, ви можете отримувати додатковий дохід ще й від ведення своїх особистих каналів у соцмережах або запуску своїх власних курсів з інвестицій. Крутих трейдерів не так багато, тому якщо ви досягнете високого рівня в цій ніші, будьте впевнені, що точно не залишитеся поза увагою ринку.
  4. Глобальна доступність для торгівлі. Можете відкривати угоди дистанційно з будь-якого куточка світу.
  5. Ліквідність. Можливість швидко продати активи та отримати гроші.

Щодо мінусів, то їх також п'ять. До недоліків інвестиційний експерт відніс наступне:

  1. Високий ризик. Короткострокові інвестиції часто пов'язані з великим ризиком, оскільки ринок може бути непередбачуваним.
  2. Вплив емоцій. Не завжди угоди прибуткові, тому емоційний стан інвестора може погіршитися та впливати на його повсякденне життя.
  3. Витрати на торгівлю. Короткострокова торгівля може призвести до великих витрат через комісії брокера та сплату податків.
  4. Час. Іноді для пошуку гарної точки входу в позицію, трейдер витрачає більше часу, ніж сама угода. Трейдинг — це робота, яка потребує відповідного відношення до себе, зазвичай це щонайменше кілька годин на день біля монітора свого комп’ютера.
  5. Витрати на навчання. Для того, щоб ви навчилися ефективно використовувати свої знання на фондовому ринку, вам потрібно спочатку їх отримати. Курси можуть коштувати від декількох сотень до тисяч доларів США.

Практика показує, що трейдинг як вид інвестування не для кожного, і більшість людей, які активно купують чи продають активи на фондовому ринку, не володіють знаннями та характеристиками, які ми описали у цій статті, і на фініші мають негативний результат, — розповів фахівець.

Що відомо про довгостроковий підхід інвестування


Довгостроковий підхід полягає в тому, що інвестори не очікують результату одразу. Це більше нагадує відкладання коштів на майбутнє, типу банківського депозиту з можливістю поповнення. Однак при цьому інвестор сподівається отримати більший відсоток, ніж у банку, та враховує дію складного відсотка.

Не менш важливим показником для інвестора є захист його власного капіталу від різних зовнішніх чинників, таких як дії інфляції, банкрутства банка чи руйнування квартири, крадіжки тощо, — зазначив Анатолій Ільченко.

Довгострокові інвестори не роблять активних дій на фондовому ринку, а звикли регулярно відкладати певну суму коштів для купівлі акцій найкращих компаній. Зазвичай це акції найбільших, ліквідних і надійних компаній зі стабільними показниками одержуваних доходів і виплачуваних дивідендів (blue chips) чи біржових фондів, державних облігацій.

У своїй стратегії вони очікують отримання прибутку в майбутньому, без додаткових зусиль. У житті це люди-реалісти, які заробляють гроші від тієї справи, на яку навчились, і яка найкраще за все виходить у них. Знають, як заробити гроші, і для них головний критерій в інвестиціях — це надійність капіталу.

Особливості інвестора, який використовує довгострокове інвестування

Головні переваги та недоліки довгострокового інвестування


Так само як і короткострокова стратегія, цей метод має свої позитивні та негативні аспекти. Експерт з інвестицій розповів про такі плюси:

  1. Зростання капіталу. Інвестування на довгий термін може призвести до значного збільшення капіталу завдяки ринковій динаміці та приросту вартості активів.
  2. Ефект розподілу ризику. Довгострокові інвестиції дозволяють зменшити вплив коливань ринку на портфель, оскільки дозволяють витримати кілька циклів ринкових змін.
  3. Мінімальні витрати на комісії та податки. Деякі інвестиційні стратегії можуть забезпечити податкові переваги, особливо в контексті довгострокових інвестицій.
  4. Мінімальні витрати часу. Вам не потрібно витрачати час на торгівлю, просто треба чітко дотримуватися своєї довгострокової стратегії.
  5. Результат.Довгостроковий інвестор має зазвичай кращі результати ніж спекулянт.

Обираючи довгострокову стратегію, варто бути готовими до таких мінусів:

  1. Час. Більшість людей хоче отримати результат одразу.
  2. Невизначеність. Під час корекцій та криз буде бажання відійти від своєї стратегії.
  3. Можливість зміни обставин. Зміна економічних, політичних, сімейних або інших обставин може вплинути на ваші результати;
  4. Поради знайомих, консультантів та інших. Може виникнути спокуса інвестувати кошти в інші ніші.

У будь-якій ситуації експерт рекомендує пам’ятати, що інвестиції — це ризик. Для того, щоб заробити кошти, треба відповідально ставитися до будь-якої вибраної стратегії інвестування.

Раніше ми повідомляли, кому з інвесторів варто обирати Small-Cap. Також пропонуємо дізнатися, чого чекати на криптовалютному ринку після довгоочікуваного запуску спотових ETF.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі