Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Компанії малої капіталізації: кому з інвесторів варто обирати Small-Cap

Фондовий ринок пропонує інвесторам цікаві можливості, проте важливовраховувати поточні тенденції для успішного управління портфелем

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерт розповів, що індекс компаній малої капіталізації відстає у відновленні від S&P і Nasdaq

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

2023 рік став періодом відновлення для фондового ринку та основних індексів. Nasdaq і Dow Jones змогли оновити свій історичний максимум. А ось популярний індекс компаній малої капіталізації Russell 2000 показав незначне зростання і за підсумками року був нижчим за свій максимум на 18%.

Чому ж невеликі компанії торік значно відстали від ринку і чи є реальні перспективи переломити тенденцію, розповів інвестиційний експерт Едуард Челак.

Чим цікавий сектор малої капіталізації

Для початку експерт пояснив, що таке Small-Cap Index і що він являє собою. за його словами, ринок можна розділити на три сектори за капіталізацією:

  • Large-Cap (велика капіталізація — 10 млрд дол.);
  • Mid-Cap (середня капіталізація — від 2 до 10 млрд дол.);
  • Small-Cap (мала капіталізація — до 2 млрд дол.).

Вкладення в компанії з великою капіталізацією, або Large-Cap, вважаються менш ризикованими. Як правило, йдеться про стабільні компанії та лідерів у своїй галузі, наприклад, Apple, Tesla, Coca-Cola. Вкладення в акції малих компаній, або Small-Cap, більш ризиковані, але й потенційно більш прибуткові.

Кон'юнктуру ринку Small-Cap відображає індекс Russell 2000 (RUT).

Якщо зробити коротку характеристику компаній з індексу Small-Cap, то ми можемо виділити наступне:

  1. Акції компаній з малою капіталізацією більш ризиковані, ніж акції двох інших секторів, тому що акції з сектора Small-Cap не так добре досліджені порівняно з лідерами ринку. Також акції малої капіталізації часто схильні до ринкових маніпуляцій, що може негативно позначатися на їхній репутації.
  2. Цей вид активів найкраще підходить для короткострокових інвесторів. Це люди з високою толерантністю до ризику, які можуть вибрати цей напрямок інвестування/спекуляції, оскільки в цьому секторі використовується модель великого ризику і великої прибутковості.
  3. Вважається, що у Small-Cap більший потенціал зростання, ніж у компаній з великою і середньою капіталізацією. Це обумовлено тим, що бізнес ще молодий, у нього є куди розвиватися, і будь-яка позитивна новина має великий вплив на ціну. Це відкриває великі можливості для збільшення капіталу не тільки компанії, а й для інвесторів і роздрібних учасників ринку.

Ризики та вигоди сектору Small-Cap


Виникає питання: чому сектор, який має такий потенціал зростання, на поточний момент, відстає від прибутковості Large-Cap, і чи завжди було так?

Інвестиційний експерт запропонував розглянути історичні дані з січня 2001 по грудень 2023 року (дані наведено з реінвестуванням дивідендів і без урахування інфляції).

Порівняння динаміки Russell 2000 і S&P 500

Фото: Portfoliovisualizer

У довгостроковій перспективі прибутковість індексу Russell 2000 (Small-Cap) перевищує прибутковість індексу S&P 500. Однак потрібно розуміти, що перед нами графік "ідеальних умов інвестування"

Інвестори постійно ребалансують свої портфелі: дехто продає активи та виводить кошти, потім знову повертається на ринок і працює вже з новими цінами. Тому ми не можемо досягти ідеальної кривої, як на графіку, — розповів Едуард Челак.

Тому експерт пропонує розглянути кожен рік окремо, щоб трохи заглибитися і зрозуміти суть питання.

Порівняння динаміки Russell 2000 і S&P 500 р/р

Фото: Portfoliovisualizer

Тут ми вже можемо помітити, що не завжди Small-Cap показує ті результати, які ми хотіли б бачити, з огляду на ризики, на які ми йдемо, набуваючи цей сектор, — сказав експерт.

Малі компанії демонструють хороші результати в періоди економічного зростання, але сильно знижуються за часів рецесії. Тому, якщо ваш горизонт інвестування обмежений одним бізнес-циклом, тобто менше ніж 10-12 років, бажано зробити поправку на поточну фазу циклу і створити збалансований портфель.

Компанії великої капіталізації зазвичай являють собою зрілий, усталений бізнес, який може дозволити собі ділитися прибутком з акціонерами. У малих компаній не завжди стабільні фінансові потоки, і всі свої ресурси вони спрямовують на розвиток і захоплення ринку.

Як повідомляє експерт, акції компаній малої капіталізації мають потенціал для більш прибуткового вкладення. Це пов'язано з ефектом низької бази та можливостями для зростання: легше подвоїти прибуток з 500 млн до 1 млрд доларів, ніж зробити це з 5 до 10 млрд доларів. Однак у компаній малої капіталізації більше ризиків, і вони можуть сильно постраждати в періоди кризи.

У 2023 році індекс малих компаній значно відставав від лідерів ринку. Причиною стала жорстка політика Федеральної резервної системи щодо процентної ставки. За таких умов сектору важко привернути увагу інвесторів, оскільки вони не поспішають вкладати кошти в ризикові активи, — пояснив Едуард Челак.

Крім того, великим фондам і приватним інвесторам потрібен час, щоб набрати потрібну позицію за цінами, які їх цікавлять, і оскільки ринок малої капіталізації не особливо ліквідний, це вимагає часу. Додамо до цього небажання ризикувати в цей момент, і ми отримаємо причини відставання індексу Small-Cap.

Що чекати у 2024 році


На сьогодні ринок дивиться у два боки. Хтось упевнений, що ФРС досягла певних результатів у зниженні ставки та 2024 рік продовжуватиме цю тенденцію, що дасть зелене світло ринку. Водночас інші дивляться більш песимістично і передрікають ознаки рецесії.

Щодо технічної частини, ми зараз перебуваємо біля історичних максимумів за індексами, і це не найкраща точка входу в ринок. Однак очікується, що найближчим часом ринок надасть детальнішу інформацію, яка вказуватиме, в який бік рухатися (биків чи ведмедів).

Тож раджу тримати руку на пульсі, щоб швидко реагувати та входити за вигідною ціною, — порекомендував Едуард Челак.

Експерт схильний до оптимістичного сценарію і припускає оновлення історичних максимумів з подальшим закріпленням вище.

Торкаючись теми цієї статті та питання про те, чи варто зараз додавати до портфеля ETF (на індекс Russell 2000), то однозначної відповіді немає. Індекс з червня 2023 року перебуває в бічному русі та поки що не показує однозначно спрямованого руху.

Тому якщо ви розглядаєте цей актив у довгостроковій перспективі, то інвестиційний експерт радить обрати часткову купівлю в даній стагнації, бо тут можна буде реалізувати хорошу точку входу. В тому разі, якщо ви підходите до справи більш спекулятивно, то рекомендується дочекатися більш детальної інформації про наміри активу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.