Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Нова ера для Bitcoin – чого чекати після довгоочікуваного запуску спотових ETF

Експерт розповів, що запуск спотових ETF відкриває нові можливості для інвесторів, але ринок криптовалют залишається вразливим та ризикованим

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерт розповів, як схвалення ETF вплине на криптовалютний ринок

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

10 січня Комісія з цінних паперів і бірж (SEC) США нарешті схвалила 11 спотових біржових фондів на Bitcoin. Це рішення було довгоочікуваним, адже воно дозволяє криптовалютам все більше інтегруватися з традиційними інвестиційними інструментами. Тому вже 11 січня були розпочаті торги BTC-ETF на біржах Nasdaq, CBOE, NYSE та інших.

Інвестиційний експерт Володимир Стойко розповів у коментарі сайту Pro Гроші про те, чого чекати від крипторинку після довгоочікуваного запуску спотових ETF.

SEC дала зелене світло біткоїн-ETF


За словами фахівця, позитивному рішенню передував успішний виграш судової справи Grayscale проти SEC. У 2023 році суд постановив, що SEC не змогла належним чином обґрунтувати відмову у схваленні їхнього BTC-ETF. Додатковою обставиною стала подача заявки таким великим гравцем як BlackRock.

Попри схвалення, глава SEC Гері Генслер зауважив: "Хоча ми й надали дозвіл на лістинг та торгівлю деякими інструментами на основі Bitcoin, це не означає, що ми схвалюємо сам Bitcoin". Генслер відзначив, що інвесторам варто враховувати ризики, пов’язані з криптовалютою.

Фактично ризики, пов’язані з криптовалютою, не зникли після схвалення BTC-ETF. Проте інвестори отримали можливість інвестувати в криптоактиви через брокерський рахунок, уникаючи ризиків прямого інвестування, — додав Володимир Стойко.

Серед допущених емітентів:

  • Blackrock's iShares Bitcoin Trust (IBIT);
  • ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB);
  • WisdomTree Bitcoin Fund (BTCW);
  • Invesco Galaxy Bitcoin ETF (BTCO);
  • Bitwise Bitcoin ETF (BITB);
  • VanEck Bitcoin Trust (HODL);
  • Franklin Bitcoin ETF (EZBC);
  • Fidelity Wise Origin Bitcoin Trust (FBTC);
  • Valkyrie Bitcoin Fund (BRRR);
  • Grayscale Bitcoin Trust (GBTC);
  • Hashdex Bitcoin ETF (DEFI).

Експерт зазначив, що крипторинок залишається нерегульованим жодним законодавчим актом. Тому він порекомендував перед початком інвестування розібратися, як це працює, відкрити рахунок на криптобіржі та розуміти ризики, пов’язані з можливими банкрутствами бірж, як от FTX та Celsius.

Що відбулося з Bitcoin після схвалення


11 січня, під час першого торгового дня після схвалення, ціна Bitcoin у моменті перевищила позначку в 49 000 доларів. Також суттєво зросли акції компаній, пов’язаних з криптовалютою, включаючи криптобіржу Coinbase (COIN) — зросла на 6,2%, MicroStrategy (MSTR), найбільший у світі власник біткоїнів, зріс на 5,1%. Акції майнерів Bitcoin також додали у вартості:

  • CleanSpark (CLSK) +7,8%;
  • Hut 8 (HUT) +9,3%;
  • Marathon Digital (MARA) +7,2%;
  • Hive Digital Technologies (HIVE) +8,8%;
  • Riot Platforms (RIOT) +6,5%.

Станом на 18 січня Bitcoin торгувався приблизно на рівні 42 500 доларів. Компанії, які зросли в результаті схвалення BTC-ETF, також просіли. Виявилося, що в ситуації діяло правило "sell the news", а також те, що ці новини вже були враховані у вартості активів. Таким чином, після довгоочікуваної події інвестори розпочали фіксувати прибуток.

Найважливішим очікуваним ефектом від схвалення BTC-ETF стане приплив коштів від інституціональних інвесторів, яким раніше інвестиції в криптовалюту були недоступними, — сказав експерт.

За даними The Block, протягом 4-х торгових днів після схвалення обсяг торгів cпотовими BTC-ETF в США перевищив 11,1 млрд доларів. Це свідчить про значний інтерес як роздрібних, так і інституціональних інвесторів до цих інструментів.

Прогнози щодо ціни Bitcoin від керуючих активами після схвалення ETF

  1. Засновниця Ark Invest Кетті Вуд висловила очікування, що до 2030 року ціна на BTC зросте до 1,5 млн доларів.
  2. Керуючий партнер дослідницької компанії Fundstrat Global Advisors Томас Лі прогнозує зростання до 150 тис. доларів у 2024 р. та до 500 тис. доларів протягом п'яти років.
  3. Операційний директор Coinbase Емілі Чой вважає, що реєстрація інвестиційних радників, пенсійних фондів та інших установ, які історично були виключені з цього класу активів, вперше отримають доступ до криптовалюти, і це дуже потужно.
  4. Брокерська компанія Bernstein передбачає, що спотовий ринок BTC-ETF буде значним і досягне 10% ринкової капіталізації BTC за два-три роки. На своєму піку наприкінці 2021 року він досягав капіталізації в 1,3 трлн доларів, але за рік впав до 300 млрд доларів. Зараз капіталізація перетнула межу у 900 млрд доларів.

Схвалення інструментів, орієнтованих на Bitcoin з боку SEC, вважається кроком до врегулювання криптовалют і поступового прийняття їх як легального платіжного засобу, — розповів Володимир Стойко.

На тлі того, що раніше криптовалюту не враховували на фондовому ринку, і консервативні інвестори уникали таких інвестицій. То вже зараз люди знаходяться в моменті десь посередині, коли про крипту не тільки говорять, а й інвестують, зокрема і через спотові ETF.

Раніше ми повідомляли, як "ДТЕК Енерго" знизила боргове навантаження завдяки інвестиціям. Також ми пропонуємо дізнатися, кому з інвесторів варто обирати Small-Cap.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.