UA RU

Скасування виплат та обмеження виїзду – Польща хоче скоротити допомогу українцям

Сусідня держава хоче внести зміни до програми підтримки українців і встановила часовий проміжок для напрацювання пропозицій

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям у Польщі хочуть послабити державну підтримку

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тимчасовий захист для українських біженців у Польщі завершиться 4 березня 2024 року. Але його продовжать ще на 6 місяців. За цей час польський уряд має намір запровадити послаблення підтримки наших громадян, змінивши правила надання фінансової допомоги та виїзду за кордон.

Про це повідомило видання ukrayina.pl.

Стосовно умов перебування українців у Польщі давно точаться дискусії. Місцева влада вважає, що настав час скоротити виплати і встановити обмеження на перетин державного кордону. Передбачалося, що нововведення анонсують на початку 2024 року, але досі немає чіткого бачення змін. Тож Польща вирішила встановити собі часові межі – пів року, щоб напрацювати рішення.

"Уряд гарантував громадянам України харчування та проживання, соціальну допомогу на дітей 500 Плюс (з 2024 року 800 Плюс), одноразову допомогу 300 злотих і виплату у розмірі 12 000 злотих при народженні дитини на території Польщі", – зазначив заступник міністра внутрішніх справ Польщі Вєслав Щепанський.

Втім через деякий час більшість виплат можуть скасувати. Уряд провозитиме консультації з міністерствами, органами місцевого самоврядування та благодійними організаціями, щоб створити раціональний та справедливий вихід з положення.

Не виключено, що Польща наслідуватиме досвід Норвегії, яка скасовує статус тимчасового захисту в разі виїзду біженців за кордон, навіть короткотривалого. Бо якщо людина має кошти і можливість повертатися в Україну на свята чи у відпустку, то державна підтримка їй не потрібна. Наразі наші громадяни мають право покидати територію Польщі максимум на 30 днів.

Чехія змінила правила подання заявки на допомогу

Раніше ми розповідали, що українці в Чехії можуть подати звернення на отримання гуманітарної допомоги. Для цього вони заповнюють спеціальну анкету з персональною інформацією. У 2024 році цей документ поповнили двома пунктами, без яких успішне подання заявки неможливе. Мова про:

Перший пункт означає, що чеські урядові структури зможуть в будь-який момент дізнатися, які виплати нараховують громадянам України, наприклад, пенсію, допомогу на дітей тощо. Це дасть повне розуміння фінансового стану конкретної особи, яка звернулася по гуманітарну підтримку.

Другий пункт стосується додаткових джерел заробітку. Бо часто українці не працюють офіційно, а займаються фрілансом, не зазначаючи в заяві наявність доходів. Графу потрібно заповнити в разі роботи онлайн або на нерегулярній основі. Втім за відсутності іншого заробітку її можна залишити пустою.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що за кордоном поширили фейк про українців і розповідав, як маніпулюють фінансовими виплатами. Також ми повідомляли, які вакансії пропонують українцям у Франції та скільки готові платити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі