Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

За кордоном поширили фейк про українців: як маніпулюють фінансовими виплатами

Фейки чи маніпуляції стосовно українців і грошової допомоги почали з’являтися навіть за кордоном

Фото: Pexels, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В мережі поширили фейк про фінансову допомогу українцям у Чехії

Фото: Pexels, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У соціальних мережах розповсюдили інформацію про великі виплати українським біженцям у Чехії. Автори дописів маніпулювали емоціями читачів, акцентуючи увагу на тому, що чеська влада більше дбає про громадян іншої держави. Але це виявився фейк, який розвінчали у Міністерстві праці і соціальних питань.

Деталі повідомило видання Radio Prague.

Маніпуляція торкнулася фінансової допомоги одинокій матері з дитиною до 6 років. За версією автора посту, біженка з України отримує 10 000 крон (понад 16 000 грн) соціальної підтримки, тоді як громадянка Чехії може розраховувати лише на 5 520 крон. Тобто підрахунки нібито доводять, що чехам фактично виплачують вдвічі менше.

"Чому ж така зацікавленість створити кращі умови для життя мешканцям чужої країни, а не своїм власним?", – йшлося в анонімному дописі.

Щоб розвінчати фейк, його прокоментував речник Міністерства праці і соціальних питань Якуб Ауґуста. Він зауважив, що теорія, висловлена автором, не витримує жодної критики. І навів два аргументи на користь своєї правоти:

  • допомога на дитину носить індивідуальний характер і залежить від різних факторів, наприклад, віку та доходів домогосподарства, тобто сума не є сталою величиною;
  • українські біженці взагалі не мають права на призначення цього виду грошової підтримки.

Як виявилося, громадянам України зі статусом тимчасового захисту не призначають фінансові виплати на дітей. Їм належить або гуманітарна допомога, або термінова, якщо є нагальна потреба у коштах.

"Для осіб із тимчасовим захистом залишаються недоступні виплати державної соціальної підтримки, наприклад, при народженні дитини, виплата за декретну відпустку чи допомога на поховання", – підтвердили в Бюро працевлаштування, яке займається оформленням цих видів допомоги.

Стало зрозуміло, що дописом аноніми намагалися розпалити ворожнечу між українцями за кордоном і чехами. Насправді ж місцеве законодавство забезпечує громадян держави правом на більшу кількість різновидів соціальної підтримки. Тож говорити про неправильні пріоритети влади недоречно.

Кому відмовлять у виплатах на дитину в Польщі

Раніше ми розповідали, що всі мешканці сусідньої країни мають право на виплати за програмою "800+". Тобто кошти призначають як полякам, так іноземцям, якщо вони підпадають під визначені критерії. Але 800 злотих на місяць, тобто понад 7 000 грн, затверджують далеко не всім батькам. Гроші не вдасться отримати, якщо:

  • схожа допомога надходить з іншої країни;
  • дитина навчається у військовому училищі;
  • дитина перебуває у виховному закладі чи прийомній сім’ї;
  • неповнолітній хлопець чи дівчина вступили у шлюб;
  • претендент на допомогу має власну дитину, яка отримує кошти за програмою "800+";
  • батьки не встигли подати заявку на призначення.

Щоб оформити виплати на новий пільговий період – з 1 червня 2024 року по 31 травня 2025 року, потрібно встигнути подати заявку. Прийом документів розпочнеться 1 лютого. З початку цього року не потрібно додатково звертатися в Управління соціального страхування ZUS, адже програма передбачає автоматичне продовження виплат.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що життя українських біженців за кордоном зміниться і розповідав, що підготували у Шотландії. Також ми повідомляли, який товар став недоступний неповнолітнім у Польщі з 1 січня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.