Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Зможуть жити до березня: кому з українців доведеться виїхати з Польщі

Пояснюємо, кому з українців доведеться залишити Польщу вже навесні цього року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що не змінилося для українців у Польщі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Інформація про те, що польський уряд дозволив громадянам України користуватися тимчасовим захистом до 4 березня 2025 року, виявилися неправдивою. Таке право надали лише громадянами з країн третього світу, які жили в Україні на легальних умовах, але виїхали до Польщі через повномасштабну війну.

Про це повідомили у посольстві України у Польщі.

Водночас українці, які користуються тимчасовим захистом у Польщі на підставі спецзакону від 12 березня 2022 року (тобто отримали номер PESEL зі статусом UKR), можуть залишатися у цій країні ще понад півтора місяця — до 4 березня 2024 року.

"Довідки про користування тимчасовим захистом видавалися громадянам третіх країн, що на момент початку повномасштабного вторгнення легально проживали на території України. І прибули до Польщі, втікаючи від воєнних дій", – йдеться у повідомленні.

Українців позбавили фінансування у Шотландії

Уряд країни вирішив скорити фінансування програм грошової допомоги, тож цього року проживання громадян України у Шотландії вже не фінансуватиметься. Після оголошення уряду міста попередили, що не мають змоги продовжувати надавати кошти готелям, де тимчасово живуть біженці.

"Цього разу програли бідні українці, які потребують, щоб їхній "теплий" прийом був підкріплений холодною, твердою готівкою", – йдеться у повідомленні.

Ще влітку 2022 року владі Шотландії довелося призупинити програму підтримки, оскільки виник дефіцит житла.

Що зміниться для українців у Німеччині

19 січня уряд країни ухвалив закон, який дозволить іноземцям швидше отримувати громадянство країни.Так, наприклад, іноземцям дозволили за п'ять років життя у Німеччині подавати запит на отримання громадянства. Раніше термін складав вісім років.

До того ж іноземцям, які вирішать узяти німецьке громадянство, дозволять не здавати попередній паспорт. А народжені у ФРН діти іноземців автоматично отримуватимуть німецьке громадянство, якщо один з батьків мешкає в Німеччині понад пʼять років.

Керівництво країни очікує, що завдяки запровадженим змінам Німеччина стане більш привабливою для різних фахівців.

Раніше ми розповідали наскільки впливовий український паспорт у світі. Також ми писали, які країни Євросоюзу скоротять фінансову підтримку українців у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.