UA RU

Виплати скасовуються – хто може втратити пенсію навіть під час війни

У Пенсійному фонді попередили українців, чому їх можуть позбавити пенсійних виплат попри повномасштабну війну

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чому українців можуть позбавити пенсії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Держава може припинити нарахування пенсій громадянам, які отримуючи виплати за вислугу років, влаштувалися на роботу. Виплату відновлять, як тільки громадянин звільниться з роботи.

Про це повідомила пресслужба Пенсійного фонду України.

Про що варто знати українцям

Так, зазначається, що відповідно до статті 16 Закону України "Про загальнообовʼязкове державне пенсійне страхування", пенсіонери не можуть приховувати, що працевлаштувалися на роботу чи звільнилися неї. У держструктурі пояснюють, що право на виплату пенсії або визначення її розміру пов'язано зі статусом пенсіонера — "працюючий" чи "непрацюючий".

"Пенсія за вислугу років призначають після звільнення з роботи, яка дає право на цю пенсію", — кажуть у Пенсійному фонді.

Пенсію не виплачуватимуть, якщо літня людина влаштується на роботу, яка дає право на пенсію за вислугу років. Але виплату відновлять з дня, який слідує за днем звільнення з роботи.

Проте виплата цієї пенсії може продовжитися в разі працевлаштування на посаду, яка не дає права на призначення пенсії за вислугу років.

Кому з пенсіонерів підвищать пенсію у 2024 році

За словами нардепа Михайла Цимбалюка, виплати збільшаться у громадян, які наразі отримують мінімальні пенсії.

"Підвищення пенсій буде незначне, але торкнеться більшої частини всіх пенсіонерів України, особливо тих, які отримують мінімальну пенсію", — сказав він.

Він пояснив, що у бюджеті на 2024 рік передбачили, що мінімальна зарплата населення наступного року становитиме 7 100 гривень з січня, а з квітня її розмір зросте до 8 тисяч гривень. А ще зросте прожитковий мінімум:

Коли зростуть виплати усіх пенсіонерів

Планується, що це відбудеться у березні. Тоді ж в країні впровадять так звані пенсійні бали, задля підвищення виплат тим, кому пенсію нараховували за старою формулою.

У квітні має відбутися наступний етап підвищення мінімальної зарплати на 900 гривень, тож вона зросте до рівня в 8 тисяч гривень. І пенсіонери, яким виповнилося 65 років і у яких є відповідний стаж роботи, отримуватимуть мінімальні пенсійні виплати, розмір яких становитиме 3,2 тисячі гривень.

Також відбудеться перерахунок пенсій для тих українців, які продовжували працювати. Їхні пенсійні виплати залежатимуть від набутого робочого стажу.

Раніше ми вже писали, які зміни відбудуться зі страховим стажем наступного року. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі