Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Пенсійний перерахунок у 2024 році: що очікувати українцям

Україна планує впровадити заплановане збільшення мінімальних пенсійних виплат з початку 2024 року

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримувати більше грошей

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році очікується зростання пенсійних виплат. Люди отримуватимуть більше через підвищення прожиткового мінімуму. Збільшення пенсій буде відбуватися поступово.

Про це пише ПФУ.

Як зміняться виплати з 1 січня

Україна планує впровадити заплановане збільшення мінімальних пенсійних виплат з початку 2024 року, відповідно до зростання прожиткового мінімуму. Пенсії, які становили 2 093 гривень, підвищаться до 2 361 гривні. Крім цього, доплати за понаднормовий стаж зростуть до 23,6 гривні замість колишніх 20,9 гривні.

Зростання мінімальної зарплати до 7 100 гривень також вплине на збільшення пенсій. Підвищення буде стосуватися пенсіонерів, які досягли віку щонайменше 65 років і мають стаж роботи понад 30 років для жінок і 35 років для чоловіків.

Мінімальна пенсія у 2023 році становить 2 680 гривень, проте наступного року планується збільшення цієї суми до 2 840 гривень.

Коли зростуть виплати усіх пенсіонерів

Оновлення виплат заплановане на березень 2024 року. Також важливо очікувати впровадження системи пенсійних балів, яке дозволить значно підвищувати пенсії тих, хто отримує виплати, які нараховувались за старою формулою.

У квітні планується наступний етап підвищення мінімальної зарплати на 900 гривень, тож вона зросте до рівня в 8 тисяч гривень. Це означатиме, що пенсіонери, які досягли віку 65 років і набули достатній стаж роботи, будуть отримувати мінімальні пенсійні виплати у розмірі 3 200 гривень.

Також буде проведено перерахунок пенсій для тих громадян, які продовжували працювати. Їм буде нараховано пенсійні виплати з урахуванням набутого робочого стажу.

Чому деяким українцям потрібно звертатись до суду для призначення пенсії

Раніше ми вже розповідали, що документи, які засвідчують вік особи, її трудовий стаж та розмір заробітної платні подаються до Пенсійного фонду тільки в оригіналах. Отже, якщо ви маєте лише копії цих документів, які навіть завірені нотаріально, то вам все одно можуть відмовити в призначенні пенсії.

"У випадку відсутності оригіналів документів варто звернутися до суду для підтвердження періодів стажу трудової діяльності", — повідомляють в Пенсійному фонді.

Саме тому, у Пенсійному фонді запевняють, що українці повинні завантажувати скан-копії документів на вебпорталі даної установи. Якщо ви зробите це у такий спосіб, то вам вдасться уникнути можливих ризиків і негативних наслідків від втрати паперових документів про трудову діяльність.

Раніше ми писали, як отримати пенсію громадянам, які перебувають за кордоном, а також чому в пенсіонерів можуть утримати частину їх виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.