Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Пенсійні виплати у 2024 році: кому з українців платитимуть більше

Розповідаємо, на які зміни соціальних виплат можуть розраховувати українці в наступному році

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як зміняться пенсії громадян у 2024 році

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Більшість соціальних виплат в Україні будуть переглянуті в наступному році. Підвищенні пенсії отримають понад половина пенсіонерів, в першу чергу це стосується громадян, які отримують мінімальні виплати.

Про це повідомив народний депутат від парламентської фракції "Батьківщина", перший заступник голови комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк в ефірі телемарафону.

За його словами, бюджетом передбачено зростання мінімальної зарплати українців до 7 100 гривень з січня 2024 року, а з квітня — до 8 тисяч гривень. Також відбудеться збільшення прожиткового мінімуму:

  • до 2 920 грн — для працездатних осіб;
  • до 2 360 грн — для осіб, які втратили працездатність.

"Підвищення пенсій буде незначне, але торкнеться більшої частини всіх пенсіонерів України, особливо тих, які отримують мінімальну пенсію. Це насправді важливо, бо це покриє хоча б рівень інфляції", — повідомив народний обранець.

Який мінімальний розмір пенсії по інвалідності II групи для чорнобильців в Україні

Розмір виплат таких громадян розраховується у фіксованих сумах, незалежно від зарплати та наявного стажу. Відповідно, пенсія інваліда II групи, що отримав каліцтва чи захворювання в результаті Чорнобильської катастрофи, не може бути нижчою, ніж 4 800 гривень.

Але після індексації на 14% у березні 2022 року та на 19,7% у березні 2023 року розмір мінімальної пенсії по інвалідності II групи для чорнобильців становить 6549,98 грн. Однак слід розуміти, що загальний розмір виплати відрізняється від мінімального. Він становить 7895,56 грн, а складається з:

  • пенсія по інвалідності – 6549,98 гривні;
  • додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю внаслідок Чорнобильської катастрофи – 227,76 гривні;
  • пенсія за особливі заслуги перед Україною – 481,39 гривні;
  • компенсаційна виплата 80-річним – 570 гривень;
  • підвищення дітям війни – 66,43 гривні.

При цьому, максимальний розмір надбавки за вік — 570 гривень отримують тільки громадяни, яким виповнилось 80 років. Пенсіонери віком від 75 до 79 років отримують по 456 гривень доплати на місяць, а від 70 до 75 років — 300 грн.

Раніше ми писали, чому в українців можуть утримати частину їх пенсій та в яких ситуаціях можна взагалі залишитись без виплат, а також як зміняться вимоги до страхового стажу у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.