UA RU

Які інвестиції принесли великі статки українцям у 2023 році

Різноманітні інвестиційні стратегії відображають пошук балансу між дохідністю та ризиком, а вкладники вибирають ті інструменти, які найкраще відповідають їхнім фінансовим цілям

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Експерт розповів, які інвестиції принесли найбільші прибутки у 2023 році

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Наближається завершення 2023 року, і це означає, що настав час робити висновки, зокрема, щодо фінансових досягнень. І, найцікавіше дізнатися, на чому інвестори змогли найбільше заробити за цей рік.

Інвестиційний експерт Дмитро Задера в коментарі сайту Pro Гроші допоміг з цим розібратися.

Фахівець розглянув, на яких саме класах активів зосереджувалася увага українських інвесторів, і які тенденції стали визначальними в їхньому прагненні до фінансової успішності. За основу враховували середньорічний рівень інфляції гривні — 15,5%, долара — 3–4%.

Облігації внутрішніх державних позик


За даними Депозитарію Національного банку України (НБУ), протягом перших дев’яти місяців 2023 року уряд України залучив від розміщення ОВДП на аукціонах:

На погашення за внутрішніми борговими державними цінними паперами за цей період було спрямовано 179 006,6 млн грн, 2 466,9 млн дол. США та 588,0 млн євро.

У вересні максимальна дохідність ОВДП, що розміщуються на аукціонах, становила у гривні 19,20% річних, у доларах США — 4,80% річних, в євро — 3,25% річних.

Як ми бачимо, вклади в гривні також приносять прибуток українцям, який, навіть після врахування інфляції, становить 5–8% річних. Це робить їх привабливими порівняно з вкладами в іноземній валюті, де прибутковість складає 3–4% річних, а реальна прибутковість через інфляцію у США рівна нулю, — розповів Дмитро Задера.

Нерухомість


Обсяг нового будівництва в Україні обмежений, що створює вузький вибір для потенційних інвесторів. Це веде до значного збільшення ризиків для тих, хто розглядає можливість вкладати кошти в нерухомість на ранньому етапі. Експерт назвав перелік ключових проблем:

У зв'язку з цим багато інвесторів, які розглядають придбання нерухомості в новобудовах, віддають перевагу об'єктам, які знаходяться на завершальних етапах будівництва, зменшуючи тим самим свої ризики.

Як результат, більшість покупців нерухомості, які купують квартири в новобудовах від забудовника, роблять це не для перепродажу, а для життя, і вибирають обʼєкти, які знаходяться на останніх етапах будівництва, — зазначив інвестиційний експерт.

Фондовий ринок США


Станом на середину грудня 2023 року S&P 500 показав прибутковість близько 25% за рік, перевищуючи його середньорічну дохідність близько 10%. Технології та комунікаційні послуги досягли значного зростання. Одним з ключових факторів стало зміщення фокуса уваги інвесторів зі зростання процентних ставок на можливість їх зниження вже на початку 2024 року.

Технологічний Nasdaq Composite зріс приблизно на 56% у 2023 році, — додав Дмитро Задера.

Силу ринку у 2023 році підтримала "Велика сімка" технологічними акціями з мега капіталізацією: Apple (AAPL), Amazon (AMZN), Alphabet (GOOG, GOOGL), Nvidia (NVDA), Meta Platforms (META), Microsoft (MSFT) і Tesla (TSLA).

Інвестиції в бізнес розвинених країн через фондовий ринок у 2023 році принесли для інвесторів двозначну прибутковість в іноземній валюті.

Криптовалютний ринок


Криптоактиви стали вражаючим феноменом, показавши найвищу дохідність серед інших класів активів у 2023 році. Зростання вартості Bitcoin на понад 150% (до рівня 44 700 доларів) та Ethereum — на 105% (до рівня 2 407 доларів) призвело до значного прибутку для володарів цих активів. Проте, вони вважаються найбільш ризикованими видами інвестицій.

На мій субʼєктивний погляд, фондовий ринок став найбільш привабливим напрямком для інвестицій з точки зору "ризик-винагорода", — сказав експерт.

Дмитро Задера додав, що для консервативно налаштованих осіб гривневі та валютні вкладення в ОВДП також стали непоганим варіантом для "збереження" своїх накопичень у 2023 році.

Раніше ми писали, чи готові українці вкладати гроші під час війни. Також пропонуємо дізнатися, яка інвестиція стала найприбутковішою у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі