Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Не золото та акції? Яка інвестиція стала найприбутковішою у 2023 році

Пропонуємо дізнатися, який інвестиційний актив зміг принести своїм володарям найбільший прибуток

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Біткоїн став найприбутковішою інвестицією у 2023 році

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Залишився лише один тиждень до завершення 2023 року, і це чудовий момент для інвесторів робити висновки щодо своїх фінансових досягнень. Цей рік був особливо значущим для світу інвестицій, і серед усіх активів один вирізняється як лідер – біткоїн.

Про це свідчать дані аналітичної платформи Kaiko Research.

З початку січня 2023 року вартість біткоїна зросла на 160%, здійснюючи вражаючий ривок і перевершивши практично всі традиційні активи. За даними аналітичної платформи, успіх цифрової валюти у цьому році був зумовлений ажіотажем навколо заявок на спотові криптовалютні фонди (ETF) у США.

На кінець року біткоїн випередив за прибутковістю такі активи:

  • акції компаній Tesla;
  • золото;
  • нафту;
  • біржові індекси Nasdaq 100 і S&P 500.

Аналітики розглядають динаміку цін на біткоїн у три етапи:

  • раннє зростання від циклічних мінімумів;
  • зупинку в середині року;
  • зростання наприкінці року.

Ця динаміка свідчить про розвиток ринку. Період з березня по жовтень характеризувався стабільністю цін у діапазоні 25-30 тис. доларів. При цьому влітку обсяги криптовалюти досягли багаторічного мінімуму, оскільки здавалося, що весь ентузіазм покинув ринок.

Оптимізм на ринку відродився завдяки подачі заявки BlackRock на створення спотового біткоїн-ETF. Це призвело до зростання цін, і біткоїн знову привернув увагу інвесторів, піднявшись з 28 тис. доларів до близько 45 тис. доларів.

Що очікувати від криптовалюти у 2024 році


На початку січня 2024 року важливий момент для тих, хто має біткоїн, адже Комісія з цінних паперів та бірж США (SEC) прийме остаточне рішення за заявками на створення біткоїн-ETF. Ухвалення цього інвестиційного механізму може сприяти подальшому підвищенню курсу біткоїна та його ліквідності. Серед компаній, які чекають на схвалення: Fidelity, WisdomTree, ARK, 21Shares, VanEck та інші великі гравці з Волл-стріт.

Kaiko наголошує, що біткоїн тривалий час розглядався як засіб захисту від інфляції, цифрова альтернатива золоту чи новий актив. Проте у 2023 році відбулася швидка декореляція від фондових індексів, і біткоїн піднявся понад 40 тис. доларів, показавши свою самостійність та стабільність.

Коли курс біткоїна продемонстрував різкий ріст


Криптовалюта досягла рекордних 40 тис. доларів 3 грудня 2023 року. Тоді курс біткоїна піднявся на 1,55%, додаючи 611 доларів до своєї вартості в порівнянні з попереднім закриттям.

Після досягнення мінімуму у 26 533 доларів 11 жовтня, біткоїн показав вражаючий зріст у 51,1%, що дозволило йому перетнути позначку в 40 тис. доларів. Цей успіх підтверджено стабільністю його росту, який тривав і надалі. Наприклад, 4 грудня вартість цифрової валюти знову зросла, досягнувши 41 450 доларів до 09:55.

Попри ці досягнення, важливо відзначити, що ціна біткоїна залишається нижчою від його рекордного піка у 69 000 доларів.

Раніше сайт Pro Гроші дізнався в експертки, у яку нерухомість краще інвестувати в Україні. Також ми писали, чи можна купити подарунок за крипту в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.