Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Інвестиції як пасивний дохід: чи готові українці вкладати гроші під час війни

Пропонуємо дізнатися, як змінився підхід українців до фінансів після початку повномасштабного вторгнення

Фото: Біржовий університет. Колаж: Pro Гроші

Серед українців провели опитування щодо, як вони ставляться до інвестування

Фото: Біржовий університет. Колаж: Pro Гроші

Компанія Gradus Research до передноворічної зустрічі Gala Invest Evening, організованої Біржовим університетом, опитала українців щодо їхнього ставлення до інвестування. Дослідження дало змогу зрозуміти, як змінився дохід опитаних після початку повномасштабної війни, чи мають вони фінансові подушки та пасивний дохід, як ставляться до фондового ринку тощо.

Опитування у період 23-25 листопада 2023 року провела дослідницька компанія Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному застосунку Gradus.app. Онлайн-панель Gradus відображає структуру населення міст із кількістю мешканців понад 50 тисяч (за виключенням ТОТ та територій активних бойових дій) у віці 18-60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном. Участь в опитуванні взяли 1 065 респондентів.

Що показали результати опитування


За даними дослідження, для 58% опитаних заробітна плата є основним джерелом доходу, для 11% респондентів основний дохід — державна допомога, 10% отримують прибутки від роботи на фрилансі, а лише 3% відзначили, що мають дохід від бізнесу. У розрізі по статі жінки частіше, ніж чоловіки, зазначали про державну допомогу та допомогу від родичів як основне джерело доходу.

Фото: Gradus

Можемо припустити, що економічна ситуація, яка виникла внаслідок повномасштабного вторгнення, змусила опитаних задуматися про додаткові джерела заробітку. Загалом 35% респондентів відповіли, що мають пасивний дохід:

  • 20% вказали на наявність депозитів у банку;
  • 9% заробляють на здачі житла в оренду;
  • 8% отримують дохід від інвестицій у криптовалюту.

Респонденти віком 25-34 років частіше за інші вікові групи говорили про інвестиції у цінні папери, криптовалюту та заробіток на біржі як джерела пасивного доходу.

Фото: Gradus

У 28% людей, які взяли участь в дослідженні, відсутня фінансова подушка на випадок непередбачуваних ситуацій. Проте 21% респондентів вказують, що в них є фінансові резерви, яких вистачить на 3 місяці життя без доходу, а 22% мають подушку, яка розрахована на 6 місяців життя.

Фото: Gradus

Ці результати свідчать про необхідність підтримки та розвитку проєктів із фінансової освіти українців. Важливо розвивати в населення правильні фінансові звички, які допоможуть накопичувати кошти та почуватися спокійно в умовах економічної нестабільності. Тому Біржовий університет ставить собі за мету підвищити рівень фінансової грамотності українців і відкрити інвестиційні можливості для кожного.

59% учасників опитування зазначили, що після початку повномасштабного вторгнення їхній дохід зменшився на понад 25%, і лише у 13% — дохід зріс.

Фото: Gradus

Війна та зміни в доходах змусили населення переоцінити ставлення до інвестування. Чимало людей втратили роботу й основне джерело доходу, отже, отримання додаткового пасивного прибутку дуже "на часі".

42% опитаних відповіли, що наразі не можуть виділити кошти на інвестиції. З іншого боку, 33% респондентів виявили готовність інвестувати до 10% свого прибутку, а чверть опитаних готові відкладати 10-20% і навіть більше. Це свідчить про те, що, попри труднощі та обмеження, населення вбачає можливості забезпечення майбутнього шляхом інвестування.

Фото: Gradus

Третина опитаних не мають жодних знань на тему фондового ринку та інвестицій у цінні папери. 43% респондентів чули про фондовий ринок, але не знають деталей про нього, 20% мають базові знання і всього 4% добре розбираються та можуть інвестувати за потреби. Це свідчить про те, що тема загалом є цікава населенню і час від часу виринає в інфопросторі.

Фото: Gradus

Перешкодою для початку вкладень коштів 41% опитаних вбачають брак грошей, а 37% — дефіцит інформації про фондовий ринок. Отже, щоб заповнити прогалину в знаннях на тему інвестування, необхідне поширення ініціатив із розвитку фінансової грамотності загалом та ніші цінних паперів зокрема.

Фото: Gradus

66% опитаних у ході дослідження хочуть більше знати та отримувати інформацію про фондовий ринок, а серед тих, хто має дохід вище середнього 一 77%. Лише 34% учасників опитування не виявили бажання детальніше ознайомитися з цією темою, однак цей показник є вищим (42%) серед людей із доходом нижче середнього.

Фото: Gradus

Отже, значна частина опитаних українців зіштовхується зі складнощами у примноженні власних коштів, які стали б у пригоді у скрутному життєвому становищі. Однією з таких проблем, як показало дослідження, є відсутність знань про фондовий ринок та інвестиції.

Біржовий університет може допомогти впоратися з цим завданням та пропонує навчальні програми різного рівня складності щодо роботи з цінними паперами у періоди зростання й спаду економік.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.