UA RU

Зміни відчув кожен? Як зросли зарплати українців у 2023 році

У Держстаті кажуть, що середні зарплати деяких українців у 2023 році перевищили тогорічні показники

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як змінилася зарплата українців у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Навіть в умовах повномасштабної війни, коли Україна втрачає території та виробничі потужності, держава знаходить можливості для того, аби збільшувати зарплату громадянам. Так, за підсумками ІІІ кварталу 2023 року, середня зарплата громадян зросла до 17 937,3 гривні, перевищивши на 22,7% показники виплат за аналогічний період минулого року.

Про це свідчать дані Державної служби статистики.

Хто з українців заробляв найбільше

Найвищими виплатами можуть похизуватися ті, хто працює у сфері "Інформація та телекомунікації". Цим працівникам у середньому щомісяця виплачували 37 542 гривні. Рівень їхньої зарплати зріс на 20,3%.

Збільшилися виплати у й працівників зі сфери "Фінансова та страхова діяльність". Так, фінансистам цього року платили майже на 30% більше, ніж у 2022-му – 34 189 гривень.

Підвищення зарплат фіксується й у сфері "Державного управління та оборони". Тут працівникам наразі платять по 24 168 гривень, що на 15% більше, ніж раніше.

У сфері "Професійна, наукова та технічна діяльність" зарплати зросли на 23,5% до 24 141 гривень.

Водночас найменші зарплати продовжують отримувати освітяни – 12 180 гривень. Це навіть при тому, що їхні виплати збільшилася на 8,2%.

Скільки платитимуть українцям до 2026 року

Нещодавно Кабмін приємно здивував багатьох українців щодо рівня зарплат у наступні роки. Так, у прогнозі уряду йдеться про те, що показник середньої зарплати буде наступним:

Якщо ж узяти до уваги інфляцію, то уряд прогнозує, що середньомісячні зарплати підвищуватимуться так:

Як змінюється ринок праці взимку

Як пояснювала раніше експертка з працевлаштування Валентина Бардадим, у грудні українських ринок праці став дещо жвавішим. Усе тому, що роботодавці шукають сезонних робітників. Найбільша активність зафіксована:

Щодо заробітків, то на вершині рейтингу щодо оплачуваності перебувають медіабаєри, яким у середньому платять 60 тисяч гривень щомісяця. Трохи менше можуть заробляти водії-міжнародники – близько 40 тисяч гривень.

Раніше сайт Pro Гроші писав про те, як зміняться зарплати державних службовців у 2024 році. Також ми розповідали, чи зміняться зарплати вчителів наступного року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі