Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні зростуть зарплати вчителів: на які суми можуть розраховувати освітяни у 2024 році

Після початку повномасштабної війни в Україні велику кількість доплат вчителям скасували, проте вже у наступному році освітянам підвищать зарплатню

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році вчителям підвищать зарплату

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українські вчителі можуть розраховувати на приємні зміни у своїх заробітних платах у 2024 році. Це буде відбуватися у два етапи, починаючи з 1 січня.

Редакція сайту Pro Гроші зібрала всю інформацію про те, як зміняться зарплати освітян у наступному році.

Яку суму виділили з держбюджету на освіту

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що заробітна плата вчителів у наступному році зросте на 21%. Це вдасться зробити завдяки загальному фінансуванню освіти у сумі 179 млрд гривень, що становить збільшення на 15% порівняно з 2023 роком.

"Загалом виплати освітянам наступного року зростуть на 21%. Середньомісячна розрахункова заробітна плата вчителя вищої категорії збільшується з 14,4 тис. гривень до 17,4 тис. гривень", – заявив Шмигаль.

Як відбуватиметься зростання зарплат вчителів

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий в ефірі програми "Сніданок з 1+1" розповів, що освітню субвенцію збільшили на 15,5 млрд гривень, а значна частина цих коштів буде спрямована на підвищення зарплат педагогам. Він розповів, що план зі зростання оплати праці вчителям вдасться реалізувати у два етапи:

  • перший – з 1 січня, підвищення на 10%;
  • другий – з 1 квітня, підвищення на 12,6%.

Наразі, за словами міністра, середня зарплата вчителів становить приблизно 13 000 гривень, враховуючи різні фактори, такі як навантаження та стаж. Після першого етапу підвищення зарплати середнього вчителя складе понад 14 000 гривень, а після другого зросте до 16 000 гривень.

Скільки доплачують вчителям за перевірку зошитів

Згідно з Інструкцією Міністерства освіти України, вчителі можуть отримувати додаткову оплату за перевірку письмових робіт залежно від класу та навчальної дисципліни. Наприклад:

У І-IV класах ця оплата становить 15% від ставки заробітної плати.

У V-XI (XII) класах і ЗВО І-II рівнів акредитації розміри оплати визначаються так:

  • мови та література – 20%;
  • математика – 15%;
  • іноземна мова, стенографія, технічна механіка (конструювання) та креслення – 10%;
  • викладачам курсів – 6% (за умови проведення відповідних робіт).

Важливо відзначити, що для вчителів загальноосвітніх шкіл, шкіл-інтернатів і училищ фізичної культури немає додаткової оплати за перевірку робіт з креслення.

Раніше ми повідомляли, що вчителі в Україні можуть отримати багато доплат та надбавок у 2023 році. Також ми писали, які зарплати отримують вчителі приватних шкіл.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.