UA RU

Пенсія по інвалідності в Україні: що треба знати про страховий стаж

Розповідаємо, які вимоги до страхового стажу діють в Україні для призначення пенсії по інвалідності

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Пенсійні виплати по інвалідності

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Громадяни України, які мають одну з груп інвалідності, можуть розраховувати на призначення відповідної пенсії. Однак, щоб отримувати виплати їм потрібно напрацювати певну кількість страхового стажу.

Про те, які вимоги до стажу таких громадян діють в Україні, повідомляє редакція сайту "24 Канал".

Залежно від групи інвалідності, особа повинна мати таку кількість страхового стажу:

Варто зазначити, що до 2004 року, час навчання, підвищення кваліфікації чи перекваліфікації, також зараховується до страхового стажу. Однак, якщо кількість стажу не відповідає вимогам, особа не може розраховувати на пенсію по інвалідності.

Таким громадянам призначається державна соціальна допомога, але тільки після розгляду конкретної справи Пенсійним фондом. Однак і тут є певні вимоги до українців, соціальна виплата передбачена лише малозабезпеченим та особам з I групою інвалідності.

Який розмір виплат для людей з інвалідністю в Україні

Пенсійний фонд призначає відповідні виплати після того, як спеціальна комісія встановить ступінь каліцтва, тобто групу інвалідності. Однак рішення комісії не остаточне, воно може бути змінене з огляду на стан здоров'я людини.

Розмір можливих виплат залежить від пенсії за віком, та призначається, залежно від групи інвалідності, в такому відсотковому співвідношенні:

Чому деяким українцям потрібно звертатись до суду для призначення пенсії

Документи, які засвідчують вік особи, її трудовий стаж та розмір заробітної платні подаються до Пенсійного фонду тільки в оригіналах. Тому, якщо навіть пенсіонер має нотаріально завірені копії всіх документів, йому можуть відмовити в призначенні.

"У випадку відсутності оригіналів документів варто звернутися до суду для підтвердження періодів стажу трудової діяльності", — повідомляють в Пенсійному фонді.

Саме тому, у ПФУ закликають українців, завантажувати скан-копії документів на його вебпортал. Це допоможе уникнути можливих ризиків і негативних наслідків від втрати паперових документів про трудову діяльність.

Раніше ми писали, як отримати пенсію громадянам, які перебувають за кордоном, а також чому в пенсіонерів можуть утримати частину їх виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі