UA RU

Українців за кордоном хочуть позбавити виплат? Що запропонував Зеленський уряду ЄС

Розповідаємо, як на думку президента повинна виплачуватись допомога українським біженцям за кордоном

Фото: УНІАН, ОП. Колаж: Pro Гроші

Зеленський прокоментував ситуацію з біженцями призовного віку за кордоном

Фото: УНІАН, ОП. Колаж: Pro Гроші

Український президент Володимир Зеленський заявив, що хотів би, щоб допомога, яку отримують українці за кордоном, надходила до бюджету нашої держави.

Про це він повідомив в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD.

Відповідаючи на питання журналістки, як він ставиться до чоловіків призовного віку, які виїхали з України та на те, що тільки в Німеччині перебуває близько 200 тисяч таких громадян, президент попросив не узагальнювати питання українських біженців, зокрема, чоловіків.

"Тут дуже багато різних деталей: є люди, які виїхали з різних причин і мали законодавчі причини та можливості поїхати, є люди не мобілізаційного віку, є ті, хто виїхали раніше, є студенти", – зазначив Зеленський.

Він також сказав, що Німеччина повинна самостійно ухвалювати рішення щодо соціальних виплат чоловікам призовного віку, які виїхали з України.

"Є такий момент: людина виїхала з України і отримує допомогу від Німеччини. Але буває таке, що людина отримує підтримку і від вас, і від нас. І тому я завжди говорив, що для нас було б набагато краще, якби Німеччина підтримувала українців, надаючи гроші в бюджет України. А потім вже Україна перерозподіляла б ці гроші залежно від того, де знаходиться ця людина", – переконаний президент України.

Які виплати можуть отримувати українські біженці після повернення в Україну

26 січня уряд прийняв Постанову, яка розширює можливості призначення допомогти малозабезпеченим, щоб ті родини, які опинились у ризику бідності, могли активніше нею користуватися.

"Раніше допомога малозабезпеченим родинам не могла призначатися, якщо в родині є працездатні особи, які не працюють, або за них не сплачувався ЄСВ протягом попередніх 3-х місяців перед зверненням по цю допомогу", — повідомили в Міністерстві соціальної політики.

Тому, родини ВПО, які втратили роботу в наслідок переміщення, а також родини вимушених українських мігрантів, які повертаються з-за кордону після тривалого перебування там, фактично не мали можливості отримати допомогу від держави. Ще на 6 місяців продовжать виплати для:

Окрім того, в Міністерстві соціальної політики повідомили, що виплата допомоги для малозабезпечених поєднується з інструментами стимулювання до працевлаштування, аби якомога швидше українці змогли повернутись до самостійного, економічно незалежного життя.

Раніше ми писали, про нові фінансові виплати для українців, а також які зміни у виплатах внутрішньо переміщеним особам відбудуться у березні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі