Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Грошова допомога малозабезпеченим сім'ям: хто отримає виплати у 2024 році

Розповідаємо, як змінився розмір соціальних виплат для малозабезпечених родин у 2024 році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Соціальна допомога малозабезпеченим

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українським законодавством передбачено чимало соціальних виплат, пільг та державних програм, які підтримують вразливі категорії громадян. Відповідно, право на державну допомогу мають і малозабезпечені родини.

Про те, які виплати отримують сім’ї з низьким доходом у 2024 році, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Малозабезпеченими в Україні вважаються родини, середній сукупний дохід яких менший, ніж загальна сума прожиткового мінімуму на кожного члена домогосподарства. А оскільки розмір прожиткового мінімуму у 2024 році змінився, виплати, які залежать від нього, також переглянули.

Окрім того, кожного року у бюджеті прописують певні умови для призначення допомоги малозабезпеченим родинам. Не став виключенням і 2024 рік. Такі виплати призначають на пів року та виплачуються щомісяця сім’ям, які мають дуже низький офіційний дохід.

Якщо матеріальне положення домогосподарства за пів року не покращилось — можна повторно подати заяву про призначення допомоги ще на 6 місяців. В такому випадку родині потрібно оновити дані про доходи та майно для підтвердження права на подальше отримання виплат.

Варто зазначити, що непрацездатним особам, які не мають інших джерел до існування, допомога для малозабезпечених родин може призначатися довічно. До такої категорії громадян належать:

  • особи, які мають групу інвалідності;
  • особи, які досягли 65 років і не мають права на пенсію.

Який розмір виплат у 2024 році

Максимальний розмір соціальної допомоги малозабезпеченим родинам не може перевищувати прожитковий мінімум для такої сім’ї, та розраховується як різниця між прожитковим мінімумом для відповідного домогосподарства та його середньомісячним сукупним доходом.

Прожитковий мінімум у 2024 році збільшився:

  • з 2272 грн до 2563 грн для дітей віком до 6 років;
  • з 2833 грн до 3196 грн для дітей віком від 6 до 18 років;
  • з 2684 грн до 3028 грн для працездатних осіб;
  • з 2093 грн до 2361 грн для осіб, які втратили працездатність.

Відповідно збільшився і розмір допомоги для малозабезпечених. При цьому варто пам’ятати, що при розрахунку прожиткового мінімуму для окремих членів родини враховуються не вказані суми, а певні відсотки від них. Зокрема:

  • для дітей віком до 6 років – 140% від 2563 грн = 3588,20 грн;
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 140% від 3196 грн = 4474,40 грн;
  • для працездатних осіб – 55% від 3028 грн = 1665,40 грн;
  • для осіб, які втратили працездатність – 100% від 2361 грн = 2361 грн.

Що потрібно для призначення виплат

Для призначення допомоги родині, один з її представників повинен надати:

  • паспорт;
  • заповнити заяву;
  • декларацію про доходи та майновий стан родини.

Дані про склад малозабезпеченої родини зазначається у самій декларації. Відповідний пакет документів потрібно надати до органів соціального захисту населення за місцем проживання сім`ї. Право на виплати визначається на підставі відомостей про доходи домогосподарства за останні пів року.

Раніше ми писали, що виплати ВПО зможе отримати ще одна категорія українців, а також яку компенсацію повинен отримати працівник, звільнений з роботи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.