Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Нові фінансові виплати для українців: хто може отримати і як зареєструватися

В рамках проєкту допомога розрахована на соціально незахищене населення України та внутрішніх переселенців

Фото: УНІАН, Карітас Тернопіль/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Деяким українцям відкрили реєстрацію на нову фінансову допомогу

Фото: УНІАН, Карітас Тернопіль/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Через повномасштабну війну збільшується кількість соціально вразливих верств населення, яким необхідна фінансова та гуманітарна допомога. Аби внести свій вклад у вирішення цієї проблеми, благодійна організація Caritas Odesa UGCC започаткувала проєкт під назвою "Допомога засобами для існування громадам, постраждалим внаслідок війни. Одеса".

Про це йдеться на сайті онлайн-реєстрації ELIS Одеса.

Підтримка розрахована на місцевих мешканців і внутрішньо переміщених осіб. Вона надається за двома актуальними напрямками, пов’язаними з оплатою роботи і відкриттям чи розширенням власного бізнесу. Перший напрям передбачає виплати протягом 1-3 місяців заробітної плати в розмірі 8 540-12 200 грн за важливу соціальну діяльність.

Друга частина проєкту поширюється на підприємців. Програма включає навчальні курси, менторство і грантові можливості тривалістю 6 місяців, упродовж яких учасники отримають 187 200 грн. Ці кошти потрібно витратити на розвиток своєї справи, розширення потужностей, купівлю матеріалів та ін.

До переліку українців, які можуть взяти участь у проєкті допомоги, входять:

  • переселенці, які мешкають в Одесі чи Одеському районі;
  • родини, які приймають ВПО;
  • місцеві жителі, які втратили постійне джерело заробітку;
  • громадяни, які виїхали за кордон після початку повномасштабної війни, але повернулися.

Серед соціально вразливих категорій населення, кому належить фінансова підтримка, такі:

  • самотні батьки чи опікуни з неповнолітніми дітьми;
  • безробітні українці віком понад 50 років, але не пенсіонери;
  • жінки, які очолюють домогосподарства;
  • багатодітні сім’ї;
  • родини, в яких проживають люди з інвалідністю чи серйозним захворюванням (за умови, що стан здоров’я не завадить виконанню роботи);
  • люди без трудового досвіду.

Для реєстрації необхідно подати заявку, заповнивши онлайн-анкету. Організатори повинні отримати від претендентів на допомогу персональну інформацію, зокрема, адресу проживання, наявність соціального статусу, підтвердження вразливості тощо. Варто розуміти, що подача звернення не дає стовідсоткової гарантії проходження відбору для участі у програмі підтримки.

Виплати ВПО для певної категорії громадян

Раніше ми розповідали, що державну фінансову допомогу можуть отримувати не лише переселенці, які вимушено покинули стабільне місце проживання через війну. Право на кошти розповсюджується на українців, житло яких сильно пошкодилося внаслідок бойових дій. Йдеться про грошове забезпечення в розмірі 2 000 грн на дорослого та 3 000 грн на дитину чи особу з інвалідністю.

Згідно з Постановою Кабінету міністрів від 1 жовтня 2014 року № 509, отримання довідки про взяття на облік як ВПО передбачене для осіб, квартира чи будинок яких зазнали серйозних руйнувань внаслідок збройної агресії Росії. При цьому необхідно мати певні підтверджувальні документи про стан житла, а саме – акт обстеження та включення у Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що УВКБ ООН почало приймати заявки на фінансову допомогу. Також ми повідомляли, що українцям виділять до 1 млн гривень фінансової допомоги і розповідали, хто зможе отримати кошти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.