Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Виплати продовжать не всім: що зміниться для ВПО з 1 березня

Розповідаємо, які зміни у виплатах внутрішньо переміщеним особам відбудуться у березні та кому потрібно повторно подати заяву на призначення допомоги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В березні на переселенців чекають зміни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Виплати українцям, які мають статус внутрішньо переміщеної особи та отримували допомогу до 1 лютого, уряд продовжив до 1 березня 2024 року. При цьому нарахування відбуватиметься автоматично, без повторного звернення по допомогу.

Про те, як зміняться виплати для ВПО, повідомило Міністерство соціальної політики України.

З 1 березня 2024 року допомогу для ВПО продовжать виплачувати більшості нинішніх отримувачів виплат, а саме переселенцям, які належать до найбільш вразливих категорій громадян. Відповідно, ще 6 місяців виплати отримуватимуть внутрішньо переміщені особи, які не можуть працювати, зокрема:

  • особи з інвалідністю I чи II групи, діти з інвалідністю віком до 18 років та тяжкохворі діти;
  • пенсіонери, у яких станом на 1 січня 2024 року розмір пенсії не перевищує 9 444 грн, що становить чотири прожиткових мінімуми для осіб, які втратили працездатність;
  • діти-сироти та діти, позбавлених батьківського піклування, особи з їх числа віком до 23 років, а також батьки-вихователі та прийомні батьки.

Кому потрібно повторно звернутись по призначення виплат

Велика кількість ВПО можуть продовжити отримувати допомогу ще 6 місяців, якщо вони відповідають критеріям, зазначеним у Постанові, та подадуть відповідну заяву. Надалі отримуватимуть виплати переселенці, дохід яких не перевищує 9 444 грн на одну особу, зокрема:

  • сім'ї з дітьми з інвалідністю чи важкохворими, малолітні діти без супроводу батьків та вагітні жінки;
  • ВПО з дітьми до 14 років, які не можуть відвідувати дитсадки чи школи через війну, зможуть отримувати допомогу ще 6 місяців. Це стосується як сімей у зоні бойових дій, так і в безпечних регіонах, де немає можливості віддати дитину до садочка чи школа працює онлайн.

"Прийняті зміни мають сприяти стимулюванню внутрішньо переміщених осіб працездатного віку до працевлаштування. Кількість отримувачів допомоги внутрішньо переміщеним особам в Україні на 01.12.2023 становить 2,6 млн осіб, серед них – осіб працездатного віку – майже 1,3 млн осіб. Проте лише близько 40% працездатних ВПО наразі працюють, більша половина – не працевлаштовані", — повідомили в Міністерстві соціальної політики.

В міністерстві переконані, що відповідний механізм виплат буде поєднано зі стимулюванням ВПО працездатного віку до працевлаштування. Це дозволить їм отримати власні джерела доходу для себе та своїх родин та інтегруватись у нові громади після переміщення.

Раніше ми писали, які категорії ВПО можуть втратити допомогу від держави, а також яку ще допомогу можуть отримати переселенці та інші українці в різних містах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.