Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Допомога для малозабезпечених: які виплати отримають біженці після повернення в Україну

Розповідаємо, як держава буде підтримувати громадян, які повертаються з-за кордону та не мають власного джерела доходу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Виплати для громадян, які повернулись з-за кордону

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Допомога для малозабезпечених родин буде доступна українським біженцям протягом 6 місяців після повернення з закордону. 26 січня уряд України прийняв Постанову, яка спрямована на підтримку сімей, які опинились у ризику бідності.

Про це повідомила пресслужба Міністерства соціальної політики.

Раніше підтримку для малозабезпечених сімей не призначали родинам в яких є працездатні особи, які не працюють, або за них не сплачувався ЄСВ протягом попередніх 3-х місяців до звернення за такою допомогою.

"Фактично це унеможливлювало отримання такої допомоги родинами ВПО, які перемістились і внаслідок переміщення втратили роботу, а також родинами вимушених українських мігрантів, які повертаються з-за кордону після тривалого перебування там", — йдеться у повідомленні.

Таким чином уряд планує підтримати внутрішньо переміщених осіб та українців, які повернувшись з-за кордону ще не встигли працевлаштуватись та не мають власного доходу в Україні. Виплати призначатимуться на 6 місяців для:

  • родин внутрішньо переміщених осіб, які, внаслідок переміщення, не працювали або не сплачували ЄСВ;
  • родин, що повернулись в Україну після тривалого (понад 90 днів поспіль) перебування за кордоном, навіть якщо в таких родинах є працездатні непрацюючі особи, які не сплачували ЄСВ.

Також в Міністерстві соціальної політики повідомили, що з метою сприяння поверненню українців до самостійного, економічно незалежного життя, виплати для малозабезпечених будуть поєднувати з інструментами стимулювання до працевлаштування.

Який розмір виплат для малозабезпечених у 2024 році

Відповідні виплати отримуватимуть родини, у яких сукупний розмір доходів не перевищує рівень забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї:

  • для працездатних осіб — 55% прожиткового мінімуму або ж 1 665.4 грн;
  • для дітей віком до 6 років — 140 % прожиткового мінімуму, тобто 3 588,2 грн;
  • для дітей віком від 6 до 18 років — 140 % прожиткового мінімуму, тобто 4 474.40 грн;
  • для осіб, які втратили працездатність — 100% прожиткового мінімуму, а це 2 361 грн.

Така допомога розраховується як різниця між рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для домогосподарства та його середньомісячним сукупним доходом.

Однак, якщо в родині переселенців або мігрантів, які повертаються, є працездатні особи, які не працюють, після призначення допомоги для малозабезпечених сімей вони повинні протягом 2 місяців сприяти своєму працевлаштуванню або стати на облік в Державному центрі зайнятості.

Раніше ми писали, як дистанційно оформити пенсійні виплати, а також яку ще допомогу можуть отримати ВПО та інші українці в різних містах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.