UA RU

Оподатковується не лише зарплата: за які доходи українці мають подати декларацію

Пропонуємо дізнатися, хто з українців починаючи з січня 2024 року має подати щорічну декларацію

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці мають подати декларацію про майновий стан та доходи

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці починаючи з 1 січня 2024 року зобов'язані подати декларації та доплатити податки за певні види доходів, які вони отримали минулого року. Наприклад, необхідно повідомити в податкову службу про кошти від оренди або додатковий прибуток від підприємницької діяльності.

Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Одеській області.

Деяка частина доходів фізичних осіб складається з заробітної плати. Зазвичай, за це податок сплачує роботодавець. Проте, існують випадки, коли платники податків мають самостійно обчислити суму збору, а саме:

Крім того, податкові декларації повинні подавати:

Зверніть увагу, що податкова служба надає можливість громадянам подавати податкові декларації, якщо вони мають право на отримання податкової знижки, а також повертати надміру сплачений податок.

До кого та чому може завітати податкова

В Україні відновили проведення документальних перевірок бізнесу. Податківці можуть не здійснювати цю процедуру, але вона буде запущена у випадку, якщо хоча б одна з підстав, визначених статтею 78 Податкового кодексу, стане актуальною.

Основні підстави для перевірок бізнесу визначені у Податковому кодексі:

Документальна позапланова перевірка може відбутися тільки за наявності схваленого керівником податкового органу (його заступником або уповноваженою особою) рішення та оформленого наказу. Платник податків має отримати копію наказу до початку перевірки.

Раніше ми повідомляли, який додатковий податок можуть запровадити в Україні. Також ми писали, що в Україні можуть зупинитися підприємства.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі