Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Податкова точно прийде: з яких причин бізнес не уникне зустрічі з держорганом

Пояснюємо, які існують підстави для того, щоби Державна податкова служба точно звернула увагу на ваш бізнес

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що потрібно знати про документальні перевірки бізнесу

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Попри повномасштабну війну в Україні ще у 2023 році відновили проведення документальних перевірок бізнесу. І хоч цю процедуру податківці можуть й не проводити, причиною для перевірки стане хоча б одна з підстав, визначених пунктом 1 статті 78 Податкового кодексу.

Про це розповіли фахівці Центрального міжрегіонального управління Державної податкової служби по роботі з великим платниками податків.

Які підстави для перевірок бізнесу передбачені у податковому кодексі:

  • з'явилася інформація про порушення платником податків валютного, податкового та іншого не врегульованого Податковим кодексом законодавства, якщо він не надасть пояснення та документальні підтвердження на обов’язковий письмовий запит контролюючого органу за 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту;
  • платник податків не надав в установлений законом строк податкову декларацію, розрахунки, звітність для податкового контролю за трансфертним ціноутворенням, якщо подання передбачено законом;
  • контролюючий орган отримав уточнюючий розрахунок з відповідного податку за період, який перевірявся;
  • є невірні дані у податкових деклараціях, якщо платник податків протягом 15 робочих днів не надасть пояснення та документальні підтвердження на письмовий запит контролюючого органу;
  • подано заперечення до акта перевірки та/або додаткові документи або скаргу на прийняте за її результатами податкове рішення, в яких вимагається повний або частковий перегляд результатів перевірки або скасування рішення, якщо платник податків посилається на обставини, що не були досліджені.

Зазначається, що проведення документальної позапланової перевірки відбувається лише після того, як відповідне рішення погодив керівник податкового органу (його заступник або уповноважена особа). Перед цим має бути оформлений наказ.

Проводити відповідну перевірку можна лише у випадку, якщо платник податків отримав копію наказу до початку перевірки.

Чому податкова може перевірити вашу банківську картку

Як пояснила бухгалтер Леся Дністрянська, податкова може зацікавитися надходженнями на картку українців, якщо:

  • протягом місяців на особисту картку надходять регулярні платежі від різних людей;
  • на картку одним платежем надходить велика сума у валюті, або 50 тисяч гривень одним платежем;
  • впродовж місяця картку поповнили на 400 тисяч гривень і більше.

Тобто, якщо податковій стане відомо про здійснення таких операцій, то фахівці обов'язково перевірять діяльність тримача банківської картки.

Раніше ми писали, що ФОПи масово отримують попередження від податківців. Також ми розповідали, чи з'явиться в Україні податок 18% на усі надходження на картки фізичних осіб.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.