Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

У податківців можуть виникнути питання: як правильно заповнити декларацію з ренти

Розповідаємо, як уникнути проблем з податковою через неправильно подану декларацію з рентної плати

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Податки з рентної плати

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці повинні вчасно сплачувати податки та подавати відповідні декларації до державної податкової служби України. Однак у деяких громадян можуть виникнути проблеми з обчислення податкового зобов’язання з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин.

Про те, що варто пам'ятати українцям, повідомили експерти Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками.

На думку фахівців, досить часто в деклараціях неправильно відображено номер та дату отриманих дозволів, у зв’язку з чим відбувається неправильна ідентифікація нарахованих і сплачених сум за кожним спеціальним дозволом на користування надрами та кожним спеціальним дозволом на водокористування. Окрім того, найпоширенішими проблемами під час заповнення відповідної декларації з рентної плати є:

  • надрокористувачі не зазначають код та назву корисної копалини (рядок 8.2), у зв’язку з чим неможливо ідентифікувати правильність та правомірність визначення платником Рентної плати податкового зобов’язання;
  • деякі платники не зазначають визначення об’єкта оподаткування (рядок 9), розрахункової та/або фактичної вартості товарної продукції, які є необхідними елементами під час обчислення податкового зобов’язання з Рентної плати, що унеможливлює перевірку достовірності задекларованих податкових зобов’язань;
  • застосування платниками Рентної плати при декларуванні податкових зобов’язань коефіцієнта рентабельності нижче ніж 0,20, тим самим порушено вимоги п. 252.16 ПКУ;
  • у додатку 1 при визначені податкового зобов’язання з рентної плати застосовуються ставки, що є відмінними від затверджених п. 252.20 ПКУ;
  • декларування декілька об’єктів надр в одному додатку до декларації з Рентної плати, що суперечить вимогам визначених п. 252.2 ПКУ.

Які зміни хочуть запровадити для ФОПів

За даними першого заступника глави парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослава Железняка, в Україні планують відмовитись від другої та третьої групи фізичних осіб-підприцємців. В планах створення однієї групи, але з різними ставками податків – від 3% для торгівлі до 17% для деяких послуг.

"Одразу дисклеймер: це довга переспектива, вона НЕ почнеться прям зараз. Сам документ передбачає поетапні зміни з 2025 по 2027 рік. І до того ще мають закінчити заплановані в стратегії зміни по адмініструванню", — наголошує політик.

Важливі зміни торкнуться юридичних осіб, які перебувають на 3-й та 4-й групах спрощеної системи оподаткування. Після проведення реформи, вони не зможуть перебувати на спрощеній системі. Податки для них поступово зростатимуть, а з часом їх розмір сягне рівня звичайного податку на прибуток.

Раніше ми писали, що зміниться для бізнесу у 2024 році, а також які додаткові податки можуть з'явитися в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.