Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Які зміни 2024 року негативно вплинуть на ваш бюджет: до чого готуватися українцям

Наступного року українці можуть стикнутися з певними фінансовими змінами, які вплинуть на матеріальне становище

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Фінансові зміни у 2024 році

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

У 2024 році в Україні можуть відбутися деякі фінансові зміни, які "вдарять" по гаманцях громадян. Зокрема, деякі внутрішньо переміщені особи можуть залишитися без допомоги, для бізнесу планують запровадити нові податки, а споживчі ціни можуть зрости.

Сайт Pro Гроші розповідає, яких фінансових змін чекати українцям у 2024 році.

Виплати ВПО


Згідно з Постановою, яка була ухвалена в липні 2023 року, внутрішньо переміщеним особам, які отримували виплати до 1 серпня 2023 року, автоматично нараховуватимуть грошову допомогу від держави до 31 січня 2024 року. Однак з 1 лютого наступного року на таку матеріальну підтримку зможуть розраховувати не всі переселенці.

Автоматичне нарахування грошової допомоги буде продовжено для громадян, які опинилися у важких життєвих обставинах та не мають можливості забезпечити для себе стабільний заробіток.

Також втратити виплати у 2024 році можуть:

  • ВПО, які перебувають за кордоном понад 30 днів без вагомих причин;
  • особи, що знаходяться в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм;
  • українці, які повернулися до своєї домівки;
  • люди, які придбати транспортний засіб, нерухомість, купили іноземну валюту або володіють значними сумами на банківському рахунку (відповідно до певних умов).

Нові податки в Україні


Вже наступного року для українців можуть запровадити певні податкові зміни. Зокрема, деякі родини зобов'яжуть декларувати податки, однак таких нововведень варто очікувати, якщо:

  • родина користувалася державною допомогою;
  • у родині займаються сімейним (незадекларованим) бізнесом.

Також в Україні може з'явитися нова форма господарської діяльності. Це торкнеться частини населення, які мають неофіційний бізнес, наприклад, здають квартиру в оренду, надають послуги таксі тощо.

Для домашніх працівників також можуть запровадити податкові нововведення. Таким чином громадяни, які наймають няню, кухаря або опікуна з догляду за літніми людьми, повинні будуть повідомити про це податкову.

Курс долара


Як пояснив доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші, курс долара поступово наближатиметься до показника, який закладено в державному бюджеті України на наступний рік, а саме понад 40 гривень.

За його словами, в нинішніх реаліях такі зміни не будуть чимось надзвичайним, тому українцям варто готуватися до того, що вартість долара буде змінюватися лише у бік зростання.

Тарифи на комуналку


Голова спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко розповів журналістам сайту Pro Гроші, що у 2024 році можуть підвищитися тарифи на деякі комунальні послуги.

Зокрема, вартість електроенергії для побутових споживачів орієнтовно зросте до 3,5 гривень, також очікується поступове підвищення тарифів на обслуговування багатоквартирних будинків та на вивезення твердих побутових відходів.

Він додав, що наразі незрозуміло, що буде з тарифами на водопостачання, оскільки водоканали перебувають у скрутному становищі. Щодо інших послуг, на які встановлено мораторій, то їх вартість змінюватися не буде.

Зростання споживчих цін


У 2023 році зростання споживчих цін сповільнилося до 5,7% через сповільнення інфляції, проте вже наступного року така тенденція може змінитися. На думку аналітиків, на зростання цін впливатимуть підвищення зарплат та пенсій, налагодження аграрного експорту тощо.

Зокрема, нормалізація урожаю та зростання експортних можливостей може сприяти прискоренню зростання цін на харчові продукти. А очікуване послаблення гривні у 2024 році може спровокувати здорожчання імпортних товарів.

Раніше ми розповідали про фінансові нововведення в українських банках у 2024 році. Також ми писали, скільки держава витратила на фінансування соціальних виплат наприкінці 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.