Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Фінансові нововведення: що зміниться в українських банках у 2024 році

Розповідаємо, які зміни чекатимуть банківський сектор України вже наступного року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зміни у банківському секторі України

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Банківський сектор у 2024 році чекають певні зміни. Зокрема деякі фінустанови чекають на планові перевірки, а в комерційних банках трансформуються певні кредитні програми.

Розповідаємо, що відбуватиметься в банківському секторі вже наступного року.

Трансформація кредитних програм


Як пояснила перша заступниця голови правління Глобус Банку Олена Дмітрієва, у разі зниження облікової ставки до 14-12%, для комерційних банків з'явиться можливість розширювати вигідні умови кредитних програм. Тому вже у 2024 році українські фінустанови можуть знизити ставки на кредитні продукти від 2% до 4%.

"Також очікується поступова трансформація державних пільгових програм "5-7-9" та "єОселя". Наприклад, "5-7-9" може зазнати певну "ревізію" та поширити свій вплив на регіони з високими воєнними ризиками та на галузі, які ще не відновилися", – зазначила експертка.

Що стосується програми "єОселя", то її ефективність залежатиме від обсягу фінансування та популяризації серед девелоперів.

Розвиток банківського сектору у 2024 році


Голова правління Глобус Банку Сергій Мамедов у своїй колонці видання "Мінфін" зазначив, що у 2024 році існуватимуть певні фактори, які формуватимуть банківський сектор, зокрема:

  • темпи економічного зростання, розвиток більшості галузей економіки (у 2024 році зростання ВВП може скласти понад 4,5%);
  • розвиток експорту – дія нового "зернового коридору", відсутність блокади на пунктах пропуску, розширення експортованої продукції тощо;
  • мінімізація інфляції.

Також серед важливих чинників, які матимуть певний вплив на формування ринку банківських послуг, можна відокремити розвиток державних кредитних програм, події на фронті, стабілізацію валютного ринку тощо.

"Корекція також спостерігатиметься за депозитними ставками. Дохід за гривневими вкладами може знизитися від 2% до 3%, проте, в умовах низької інфляції розміщення коштів у банках залишатиметься найпривабливішим способом для більшості громадян не лише зберегти, а й примножити власні заощадження", – пояснив Сергій Мамедов.

Банківські перевірки


Національний банк України у 2024 році здійснить планові перевірки певних фінустанов. Такі перевірки торкнуться організації касової дисципліни, інкасації, перевезення валютних цінностей та захисту приміщень.

Серед українських банків, які очікуватимуть на перевірки наступного року, опинилися:

  • АТ "АБ "РАДАБАНК"";
  • ПАТ "БАНК ВОСТОК";
  • АКБ "ІНДУСТРІАЛБАНК";
  • АТ КБ "ПриватБанк";
  • АТ "Ощадбанк";
  • ПуАТ "КБ "АКОРДБАНК"";
  • АТ "КОМІНВЕСТБАНК";
  • АТ "РВС БАНК".

Також регулятор у 2024 році може провести позапланові перевірки фінустанов щодо відповідності залишків готівки даним бухгалтерського обліку, забезпечення схоронності готівки та вжиття банками належних заходів збереження коштів.

Раніше ми розповідали, за що банки можуть заблокувати рахунки українців. Також ми писали, як працюватиме банківська система в новорічні свята.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.