Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долару по 40 грн бути? Що буде з валютним ринком України у 2024 році

Заслужений економіст України в ексклюзивному коментарі сайту Pro Гроші розповів, які ризики можуть спіткати валютний ринок в наступному році

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Економіст розповів про долю курсу долара в Україні у 2024 році

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні ситуація з курсом долара не дає спокою майже кожному. Це пов'язано з тим, що вартість іноземної валюти кожного дня зростає, відповідно, у цей же бік змінюються ціни на продукти. Тому, з огляду на останні події люди все частіше слідкують за подіями на валютному ринку.

Редакція сайту Pro Гроші запитала доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова, що буде відбуватися на валютному ринку у 2024 році.

Зміст
1.Які фактори впливатимуть на валютний ринок України у 2024 році
2.Чи буде долар дорожче ніж 40 гривень
3.Які ризики пов'язані зі змінами на валютному ринку
4.Які події будуть впливати на валютний ринок
5.Як українцям не втратити свої заощадження через коливання курсу долара

Які фактори впливатимуть на валютний ринок України у 2024 році


За словами експерта, Україна сильно залежить від західної допомоги. Тому долю валютного ринку визначатиме динаміка цієї підтримки. Якщо вона продовжиться на попередньому рівні, курс гривні буде у межах запланованого у державному бюджеті, а саме понад 40 гривень за долар. Однак при припиненні чи зменшенні матеріальної підтримки можуть виникнути проблеми, такі як:

  • друкування грошей;
  • інфляція;
  • девальвація національної валюти.

Так, можливі певні проміжні варіанти, коли грошей буде не так багато, як нам хотілось би, але так багато друкувати не доведеться, тому можливі інші відхилення. Але при оптимістичному сценарії, я думаю, що (знову ж таки, при надходженні західної допомоги) у нас є всі шанси того, що курс буде витримано саме такий, як прописано у держбюджеті.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Чи буде долар дорожче ніж 40 гривень


В державному бюджеті України на наступний рік закладено курс долара на рівні понад 40 гривень за 1 долар. І, згідно з експертним прогнозом, оптимістичний сценарій передбачає утримання курсу гривні на рівні, визначеному кошторисі.

Так, він поступово буде доходити до цього показника. Але в принципі це не є чимось надзвичайним, враховуючи фактор війни, дефіцит зовнішнього та внутрішнього фінансування, тобто це все ж таки кращий варіант, аніж ми починаємо друкувати гроші, спалюємо золото-валютні резерви тощо.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Однак при песимістичному розвитку подій курс долара може вище за запланований. Важко точно визначити, наскільки це може статися, але ризики пов'язані як із зовнішніми чинниками, так і з внутрішньополітичними аспектами.

Які ризики пов'язані зі змінами на валютному ринку


Експерт вказав на три основні ризики, які можуть вплинути на валютний ринок України:

  • Перший ризик – це зовнішні чинники, насамперед це стосується міжнародної фінансової допомоги для України.
  • Другий ризик – це війна, лінія фронту, оскільки невизначеність щодо подальшого розвитку подій може суттєво вплинути на економіку та підприємства.
  • Третій ризик – внутрішньополітична ситуація.

Динаміка останніх місяців показала все ж таки схильність до внутрішньополітичних "розбірок", вона не зникла, а була "законсервована". Зараз при нагоді вона може відновитися і це може призвести до проблем з урядом, з владою тощо. І це, знову ж таки, впливатиме на валютний ринок, – додав фінансист.

Які події будуть впливати на валютний ринок


Як зазначив Олексій Плотніков, крім зовнішньої фінансової допомоги, значний вплив на ситуацію на валютному ринку матиме війна. І, в принципі, важко висловити щось інше, оскільки Україна має значну залежність від зовнішніх факторів. Загалом, це два основні аспекти, які визначають подальший розвиток подій.

Як українцям не втратити свої заощадження через коливання курсу долара


Експерт радить українцям придбати вільноконвертовану валюту, адже це найпростіша стратегія зберігання вільних грошей.

Тут важко прогнозувати, але в будь-якому випадку здешевіння долара однозначно не буде, він буде лише дорожчати. Тому, я думаю, що зберегти гроші на коливанні курсу можна таким шляхом.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Фінансист також надав рекомендації стосовно інвестування у нерухомість чи дорогоцінні метали, але варто враховувати конкретні ситуації з визначеними обсягами ресурсів та іншими чинниками.

Раніше ми повідомляли, що НБУ готує пом'якшення валютних обмежень.Також ми писали, як в НБУ відреагували на валютні зміни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.