Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Перспективи економіки: до чого готуватися українцям у найближчому майбутньому

Банкір вважає, що НБУ та Мінфін спільно працюють над тим, аби не допустити девальвацію гривні

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть зіткнутися з чималими змінами

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває війна, а тому через це страждає й українська економіка, адже вона знаходиться у складному становищі. Однак сьогодні Національний банк України та Мінфін активно працюють над тим, щоб не допустити девальвації гривні.

Про це пише РБК-Україна.

На що впливатиме ослаблення гривні

Банкір Дмитро Глінський вважає, що НБУ та Мінфін спільно працюють над тим, аби не допустити девальвацію гривні. Людям варто розуміти, що можливість ослаблення української національної валюти цілком ймовірна, а як наслідок, то це може призвести до чималих проблем в майбутньому, наприклад:

  • втрата імпортерів;

  • збідніння населення;

  • здорожчання державних боргів.

"Не варто представляти НБУ та Мінфін противниками у курсовому питанні. Це міф – ніби Мінфіну потрібно девальвувати гривню. Різкі зміни обмінного курсу для Мінфіну були б катастрофічними. В разі сильної девальвації падають і надходження податків. Тож валютна криза не потрібна нікому", – говорить Виконувач обов'язків виконавчого директора Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Дмитро Глінський.

За словами експерта, імовірне збільшення інфляції може стати причиною перегляду та збільшення облікової ставки, а це в майбутньому може спричинити здорожчання нових ОВДП.

Тобто, чим дорожчі будуть запозичення, то тим більшими ставатимуть бюджетні видатки на їхнє обслуговування. Потрібно розуміти, що саме користуючись коштами з держборгу, покривається дефіцит бюджету. Для Мінфіну здорожчання запозичень неприпустиме.

Чи варто зараз українцям зберігати заощадження в національній валюті, аби зміцнити гривню

Раніше ми вже пояснювали, що для того, аби зміцнити гривню, то деякі люди намагаються зберігати заощадження в національній валюті. Але заслужений економіст України Олексій Плотніков вважає, що так краще не робити.

"Це такий досить специфічний патріотизм, коли люди думають: "Краще ми збідніємо, але іноземної валюти не купимо". Я не прихильник такої поведінки", – говорить експерт.

Україна перебуває у складних умовах, які також впливають і на національну валюту. Через війну вона досить нестабільна й спрогнозувати її поведінку не так просто. Саме тому треба знаходити можливості, щоб громадянин існував у більш-менш нормальних умовах і купівля іноземної валюти для цього підходить.

"Стосовно того, в якій валюті краще зберігати гроші, то тут все просто. Якщо ви будете найближчим часом витрачати гривню, то зберігайте частину своїх заощаджень саме в цій валюті. Якщо ви не збираєтеся десь використовувати ці кошти, то можете сміло їх переводити в долари чи іншу валюту", – каже Олексій Плотніков.

Більше про стан гривні та її поведінку читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше економіст у коментарі сайту Pro Гроші розповів про фактори, які впливають на стабільність гривні. Також фінансист допоміг розібратися, як українцям не втратити гроші при коливанні курсу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.