UA RU

Долар намагався зміцнити позиції? Що відбувалося на валютному ринку цього тижня

Валютний ринок України продовжує привертати увагу своєю динамікою зміни курсу американського долара

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні курс долара протягом тижня демонстрував постійні коливання

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Український валютний ринок протягом тиждень демонстрував постійні коливання курсу долара. Іноземна валюта періодично дешевшала та дорожчала, але загальна тенденція з 29 січня по 4 лютого свідчить про зниження вартості. При цьому Національний банк регулював офіційну вартість долара в різні боки.

Сайт Pro Гроші пропонує дізнатися, що відбувалося на валютному ринку протягом тижня. Для цього ми використали дані Національного банку України (НБУ).

Що відбувалося з курсом долара на цьому тижні


Курс долара на офіційному рівні демонстрував нестабільність. Пікове значення було зафіксовано 30 січня, тоді вартість іноземної валюти становила 37,88 гривні/долар. Після цього відбувалося зниження курсу, при цьому 1 лютого НБУ доволі різко скоригував ціну долара.

В перший день останнього місця зими офіційний курс долара знизився на 31 копійку і становив 37,56 гривень/долар. Проте, вже у п'ятницю регулятор підвищив ціну на 4 копійки.

Коливання курсу долара на офіційному рівні у період з 29 січня по 2 лютого
Фото: НБУ

В обмінних пунктах протягом тижня дотримувалися тенденції зі зниження курсу долара. Коливання у бік здешевлення іноземної валюти відбувалися в межах кількох копійок. Лише 31 січня курси купівлі та продажу долара продемонстрували різке зниження на 10 копійок.

Тоді українці мали можливість здійснити обмін за такими курсовими показниками:

Українські банки корегували курс долара на цьому тижні відповідно до змін офіційної вартості валюти. Тому з 29 січня по 2 лютого американський долар змінював позиції то в бік зростання, то – зниження. І попри ці коливання, можна спостерігати загальну тенденцію, яка свідчить про здешевлення іноземної валюти.

За тиждень долар в банках подешевшав на 25 копійок. Зазначимо, що пікове значення було 30 січня, тоді у фінансових установах були встановлені такі курсові показники:

Яким має бути "реальний" курс долара в Україні


Видання The Economist опублікувало січневе дослідження "Недооціненість національних валют". За "індексом Біг Мака" гривня опустилася з топ-5 найбільш недооцінених валют.

Згідно з дослідженням реальний курс долара в Україні мав би бути 19,3 гривні, але фактично він становить 37,82 грн (офіційний курс – 37,44 грн). Рік тому гривня була четвертою за недооціненістю (53,5%), тепер – восьмою (48,4%).

Раніше ми повідомляли, чому долар може втратити світову популярність. Також пропонуємо дізнатися, яка іноземна валюта вражає стабільністю. Більше про курс долара читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі