Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Битва за надійність – яка валюта вражає стабільністю

Доктор економічних наук Олексій Плотніков розповів, якій валюті громадяни точно можуть довіряти

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть обрати найстабільнішу валюту

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Стабільність валюти важлива для економіки країни з кількох причин. По-перше, вона забезпечує надійність та прогнозованість для бізнесу та інвесторів, що стимулює економічний розвиток. По-друге, стабільна валюта сприяє зниженню інфляційних та фінансових ризиків.

У коментарі сайту Pro Гроші доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков розповів, яка валюта наразі є найстабільнішою.

За словами експерта, все-таки найстабільнішою валютою наразі можна вважати саме долар. Хоча люди також вважають стабільною і євро. Однак не варто забувати, що насправді ці дві валюти живуть "своїм життям". Вони один до одного котуються, мають відповідний курс тощо.

Та навіть їхня стабільність залежить від того, як почуває себе економіка Сполучених Штатів, економіка Євросоюзу, які там є чинники регулювання починаючи зі ставки рефінансування, завершуючи дефіцитом бюджету.

"Якщо говорити про те, яка валюта зараз є найстабільнішою, то американський долар США відчуває себе краще, ніж євро, але знову ж таки, у них своє життя, вони не пов'язані з Україною", – розповідає експерт.

Дійсно, зараз на ринку можна навіть помітити повільне здешевшання американського долара. Однак це не означає, що громадянам потрібно бігти та терміново міняти цю валюту. Ці оновлення не є несуттєвими для тих обсягів, які мають пересічні громадяни.

"Наприклад, якщо комерційний банк буде міняти мільйони доларів, то у такому випадку можна щось "виграти" або, навпаки, втратити. Однак, для пересічного українця це точно не є тим моментом, коли треба виходити на ринок та терміново купувати або продавати валюту", – додає експерт.

Як визначити, що долари фальшиві

Існує кілька способів визначення фальшивих іноземних купюр:

  • справжні долари мають специфічну текстуру і фактуру паперу. Вони повинні бути міцними й не згладженими на дотик. Фальшиві купюри можуть бути менш якісними та відчутно інакшою на дотик;

  • ви маєте побачити водяний знак, тримаючи купюру проти світла. Зазвичай він зображує портрет президента та відповідну суму купюри;

  • деякі справжні долари мають спеціальні позначення, які стають видимими під ультрафіолетовим світлом. Наприклад, на більшості доларів за допомогою ультрафіолетового світла можна побачити невидимий друк "USA" біля портрета президента.

У будь-якому випадку, важливо бути уважним і обережним при отриманні та перевірці готівки, особливо в областях, де можуть бути поширені фальшиві купюри.

Раніше ми розповідали, чи буде в Україні курс долара понад 40 грн. Також ми писали, що буде з валютним ринком України у 2024 році. Більше про курс іноземних валют читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.