Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Епоха долара добігає кінця? Чому світова валюта може втратити популярність

Розповідаємо, чому долар США може втратити статус світової резервної валюти і що на це впливатиме

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Долар може втратити свою популярність на світовому ринку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Наразі американський долар грає важливу роль для світових фінансів та торгівлі, однак у найближчому майбутньому іноземна валюта ризикує втратити свою популярність. Зокрема, епоха долара може завершитися через аутсорсинг, Китай та криптоактиви.

Про це в інтерв'ю виданню The New York Times розповів фінансовий аналітик Дік Бов з 54-річним стажем, який працював на Волл-Стріт.

За його словами, долар може завершити свою роль, як світова резервна валюта. Експерт вважає, що на це впливатиме кілька комплексних причин:

  • захоплення США аутсорсингом;
  • економіка Китаю може за розміром перевершити економіку США;
  • розвиток криптовалют, який за належного регулювання може "заповнити порожнечу, яку залишить долар".

"Тренд на аутсорсинг дав іншим країнам, особливо Китаю, більше контролю за міжнародним виробництвом, світовою економікою та світовими грошовими потоками. А це були стовпи, на яких трималося глобальне домінування долара", – пояснив Дік Бов.

Він також додав, що, за даними МВФ, доларові активи й досі становлять близько 60% міжнародних резервів, однак певні країни вже почали розглядати можливість дедоларизації. Наприклад, Бразилія, Аргентина, Індія та Бангладеш активно досліджують використання для торгівлі та платежів китайський юань та біткоїн.

Як перевірити справжність доларових купюр

Ризик отримати фальшиві купюри збільшується під час обміну валют "з рук в руки", тому важливо переконатися в справжності банкнот.

У разі, якщо українці сумніваються, що долари не фальшиві, варто звернутися до відділень банків, які займаються валютно-обмінними операціями. Якщо під час перевірки виявиться, що купюри підроблені, банк може вилучити їх у клієнта та передати Національному банку України для подальшого дослідження.

Доларові банкноти, які за результатами дослідження були визнані справжніми, незалежно від ступеня зношення та пошкодження повертаються ініціатору дослідження, тобто банку. При цьому, якщо купюри все ж виявилися фальшивими, вони вилучаються з обігу.

Таким чином тим клієнтам, які звернулися до банку щодо перевірки справжності купюр, фінустанова не відшкодовує вартість вилучених банкнот.

Раніше ми розповідали, що для України порахували "індекс Біг Мака". Також ми писали, як вигідно купити долари в Ощадбанку. Більше про курс долара в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.