Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Для України порахували "індекс Біг Мака": яким має бути "реальний" курс долара

У світі показник вираховують двічі на рік, беручи на основу вартість американського класичного бургера з McDonald's

Фото: Unsplash, НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

"Індекс Біг Мака" вирахував "реальний" курс долара в Україні

Фото: Unsplash, НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Видання The Economist опублікувало січневе дослідження "Недооціненість національних валют", яке з’явилося в далекому 1986 році. Завдяки "індексу Біг Мака" вдається визначити так званий "справедливий" курс долара. Гривня вийшла з топ-5 найбільш недооцінених валют і зайняла восьму позицію в актуальному рейтингу.

Про це йдеться на сайті The Economist.

Згідно з результатами дослідження, "реальний" курс долара в Україні станом на січень 2024 року повинен становити 19,3 грн, тоді як американська валюта наразі коштує 37,82 грн. А на момент проведення аналізу офіційний курс гривні до долара становив 37,44 грн.

Зауважимо, рівно рік тому гривня перебувала на четвертій сходинці рейтингу з результатом 53,5% недооціненості. Тепер показник зупинився на рівні 48,4%, а топ-5 зайняли такі валюти:

  • тайванський долар (58%);
  • індонезійська рупія (57,3%);
  • індійська рупія (54,5%);
  • південноафриканський ранд (52,5%);
  • єгипетський фунт (51,7%).

The Economist підраховує "індекс Біг Мака" двічі на рік, починаючи з 1986 року. За основу беруть вартість класичного бургера з McDonald's у Сполучених Штатах Америки, оскільки він споріднений з продуктовим кошиком. Адже страва містить базові продукти харчування, зокрема, хліб, м'ясо та овочі.

Січневий "індекс Біг Мака" 2024 року для України
Січневий "індекс Біг Мака" 2024 року для України
Фото: The Economist

Щоб говорити про "справедливий" курс, позиції в закладі повинні коштувати однаково в будь-якій країні світу. Розрахунок відбувається таким способом: ціну бургера в США (5,69 доларів у січні 2024 року) порівнюють з вартістю в Україні (110 грн). Після цього суму переводять в долари за поточним курсом: 110 ÷ 37,44 = 2,9 дол. Отримавши більшу вартість, можна стверджувати про переоціненість національної валюти, і навпаки.

Зрозуміло, що "індекс Біг Мака" не вважають повноцінним інструментом оцінки, оскільки на формування курсових показників впливає чимало чинників. Але за допомогою такого способу вдається визначити купівельну спроможність. До речі, у п’ятірку найбільш переоцінених валют входять швейцарський франк, норвезька крона, уругвайське песо, євро та шведська крона.

Яка валюта стабільніша – долар чи євро

Раніше журналісти сайту Pro Гроші дізналися в доктора економічних наук Олексія Плотнікова, яка з двох найпопулярніших в Україні валют характеризується більшою стабільністю. На думку експерта, долар трішки перемагає євро у цьому питанні, хоча все залежить від економічної ситуації в США та Європейському Союзі.

"Якщо говорити про те, яка валюта зараз є найстабільнішою, то американський долар США відчуває себе краще, ніж євро, але в них своє життя, вони не пов'язані з Україною", – констатував Плотніков.

Дійсно, ці валюти котуються одна до одної, перебуваючи під впливом таких чинників регулювання як ставки рефінансування чи дефіцит бюджету. Не варто віддавати перевагу лише долару чи євро, якщо мова про збереження заощаджень і захист від інфляційних процесів. Краще диверсифікувати капітал, обмінявши гривні на обидві валюти.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що НБУ спрямував долар донизу і розповідав, яким буде офіційний курс на початку наступного тижня. Також ми повідомляли, що НБУ пояснив важливе правило під час обміну валют.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.