UA RU

Долар після Нового року буде "трясти": до чого готуватися українцям у 2024-му

У наступному році українці зможуть спостерігати за динамічним валютним ринком, на якому НБУ буде визначати курс гривні до долара

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Банкір розповів, який курс долара може бути на початку 2024 року

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В грудні курс долара демонстрував постійні коливання, в основному в напрямку зростання. Це відбувалося не лише на готівковому ринку, але й на офіційному рівні. З урахуванням цих тенденцій багатьох людей цікавить, яким буде подальший розвиток ситуації з вартістю іноземної валюти у 2024 році.

З'ясувати це допоміг дилер департаменту глобальних ринків ОТП Банку Антон Курінний в коментарі РБК-Україна.

Що буде відбуватися на валютному ринку в січні


На початку 2024 року очікується активне втручання Національного банку в справи валютного ринку з метою поступового послаблення гривні. Прогнозується, що курс на міжбанку може коливатися в межах 37,70-38,50 гривень за долар, а на готівковому ринку може зрости на ще 50-60 копійок.

Ці рухи можуть виникнути через традиційний дефіцит валюти в січні внаслідок зменшення валютного виторгу експортерів та тиску бюджетних виплат, які припадають на грудень.

"Та, ми очікуємо посилення попиту на валюту або, що ймовірніше, менший приплив експортного валютного виторгу на початку року", – сказав експерт.

Банкір зазначив, що очікується певна нестабільність, і Національний банк буде активно втручатися у торги, дотримуючись стратегії гнучкого курсу та поступового послаблення гривні. Регулятор при цьому може інколи виступати у ролі активного продавця, а інколи – пасивного, залежно від ситуації на ринку, щоб утримувати спекулятивні настрої.

"Очікуємо торги в коридорі 37,70-38,50 гривень за долар", – прогнозує Антон Курінний.

Що загрожуватиме курсу гривні у 2024 році


Україна стикається з напруженою ситуацією на валютному ринку, основним каталізатором якої є коливання курсу долара. Тому, редакція сайту Pro Гроші звернулася до доктора економічних наук Олексія Плотнікова аби дізнатися, які чинники впливатимуть на курс гривні, і відповідно на вартість іноземної валюти.

І, як розповів фінансист, одним із ключових факторів, які визначатимуть валютний ринок, є зовнішній фінансовий вплив. За словами експерта, динаміка підтримки Заходу визначить долю національної валюти, і при її продовженні, очікується, що курс гривні залишиться в межах, визначених держбюджетом, перевищуючи позначку у 40 гривень за долар.

Проте, при припиненні або скороченні фінансової підтримки можуть виникнути проблеми, такі як:

Однак, Плотніков вважає, що в України є всі шанси втримати курс гривні до долара, який закладений в державному бюджеті на 2024 рік.

Раніше редакція сайту Pro Гроші поспілкувалася з фінансистом та дізналася, чого чекати на валютному ринку в наступному 2024 році. Також пропонуємо дізнатися, як перевірити сумнівні банкноти доларів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі