Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Остерігайтеся фальшивих доларів: як перевірити сумнівні банкноти

Українцям важливо знати про певні особливості доларових купюр, аби відрізнити справжні банкноти від фальшивих

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як перевірити долари на справжність

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні має великий попит долар. Саме тому, шахраї намагаються підробити купюри цієї іноземної валюти. Найпоширенішим об'єктом фальсифікації є купюри номіналом 50 та 100 доларів. Це свідчить про необхідність знати, як перевіряти справжність банкнот.

Про це свідчать дані сайту Національного банку України (НБУ).

За даними регулятора, у 2022 році 76% вилучених підроблених купюр становлять 100-доларові банкноти, тоді як 23% припадає на 50-доларові купюри.

Як перевірити справжність доларових купюр


При отриманні чи обміні валюти слід враховувати декілька важливих аспектів. Справжні доларові банкноти мають бути цілими та розгладженими, оскільки фальшивки часто намагаються приховати видимим зношуванням. Крім того, на справжніх купюрах повинні бути водяні знаки, вдруковані стрічки, світловідбивальні елементи та інші атрибути захисту, які є характерними для кожної валюти.

Основні критерії визначення справжніх доларів:

  • фонові лінії малюнків мають бути чіткими та плавними;
  • справжні банкноти мають шорсткий і бархатистий на дотик папір, оскільки в їхньому складі є бавовна та льон;
  • кожна банкнота повинна мати літеру та номер, які вказують на федеральний резервний банк, що випустив банкноту;
  • прошаркування купюри має водяні знаки, які повинні бути однаковими з обох боків та розташовуватися праворуч від портрета;
  • захисна смужка має змінювати колір на зелений під ультрафіолетовим світлом;
  • кожна банкнота має унікальний номер, який повторюється двічі на лицьовій стороні купюри.

При виявленні сумнівів щодо справжності купюр, громадяни можуть звертатися до банків, які здійснюють дослідження у співпраці з Національним банком України. Правильна ідентифікація справжніх грошей важлива для ефективної боротьби з фальсифікацією та забезпечення фінансової безпеки громадян.

Важливо зауважити, що підроблені банкноти вилучаються у власника без відшкодування їхньої вартості.

Що робити у разі отримання доларів старих зразків


Українці часто стикаються з проблемою отримання старих доларових купюр у банках, які не завжди приймаються в обмінниках. Тому виникає питання, чи є можливість замінити старі купюри на нові. Редакція сайту Pro Гроші розпитала про це доктора економічних наук Олексія Плотнікова.

Фінансист розповів, що банки видають те, що є в наявності, і це відповідає законам. Якщо клієнти прагнуть отримати нові купюри, то деякі банки можуть це зробити за додаткову плату. Однак це не загальна практика.

Щодо можливості заміни старих купюр на нові, теоретично це можливо, але не всі банки надають цю послугу. Навіть якщо така можливість і існує, клієнти можуть зіткнутися з відмовою з боку банку, аргументуючи це відсутністю нових купюр у наявності. В такому разі банк є законно виправданим, оскільки вони можуть продавати старі купюри, якщо вони відповідають стандартам Національного банку України.

Раніше ми повідомляли, що відбувається з курсом долара під кінець грудня. Також ми писали, в яких купюрах українці найчастіше зберігають гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.