Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Хороші новини скінчилися? НБУ розрахував курс долара на 28 грудня

Регулятор вкотре скоригував показник курсу гривні до американського долара та підвищив його на кілька десятків копійок

Фото: НБУ, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

НБУ підвищив офіційний курс гривні до долара

Фото: НБУ, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Національний банк розрахував новий офіційний курс гривні до долара на четвер, 28 грудня. Показник здатен здивувати українців, адже знову оновив максимум з часу скасування фіксованого режиму. Водночас готівковий ринок залишається стабільним і не демонструє значних коливань.

Про це йдеться на офіційному сайті НБУ.

Останній тиждень регулятор планомірно понижував офіційний курс, а до того майже кожного дня змінював його у протилежний бік. Коливання дійсно унікальні, адже іноземна валюта досягла і перетнула позначку, встановлену більше року, відколи Національний банк запровадив фіксований режим курсоутворення.

Різниця становитиме 25 копійок, що досить багато як для доби. Станом на 28 грудня офіційний курс долара дорівнюватиме 37,6194 грн/дол.

Коливання офіційного курсу гривні до долара за останній тиждень
Коливання офіційного курсу гривні до долара за останній тиждень
Фото: НБУ

На готівковому ринку ситуація залишається стабільною. В обмінних пунктах долар продовжує дешевшати, а на чорному ринку навпаки. Банківські установи трохи скоригували показники у середу: вартість американської валюти знизилася, але не критично, в межах 4 копійок.

Які загрози для курсу можуть з’явитися наступного року

Раніше журналісти Pro Гроші поспілкувалися з доктором економічних наук Олексієм Плотніковим і дізналися, що може загрожувати валютному ринку у 2024 році. Адже досить багато українців уважно слідкують за обстановкою, кожного дня перевіряють показники, вирішуючи, що робити з заощадженнями, аби зберегти їх від інфляції.

На думку експерта, найперший фактор – це фінансова підтримка нашої держави міжнародними партнерами. Від західної допомоги суттєво залежить українська економіка. За умови звичних поставок можна очікувати, що курс буде тягнутися до позначки, запланованої в державному бюджеті, тобто перевищить 40 грн/дол.

Але зменшення чи повне припинення фінансової підтримки призведе до негативних наслідків, наприклад, швидкої інфляції, активного друку грошей та девальвації національної валюти.

"Можливі певні проміжні варіанти, коли грошей буде не так багато, як нам хотілось би, але багато друкувати не доведеться, тому можливі інші відхилення", – зауважив фахівець.

Плотніков уточнив, що поточні коливання на валютному ринку є стандартними і не свідчать про потенційні проблеми. Звісно, населення бачить, що кожного дня долар то дорожчає, то дешевшає, але не виходить за прийнятні межі. Це говорить про успішні дії Національного банку та ефективні рішення, на які позитивно відгукується курс американської валюти.

Раніше сайт Pro Гроші писав, який курс встановили в банках та на чорному ринку. Також ми повідомляли, що долар "вчепився" у свої позиції та розповідав, що відбувається з курсом під кінець грудня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.