UA RU

Фіксований курс долара може повернутися? В НБУ дали чітку відповідь

Гнучкий курс дозволяв протягом 2016-2021 років зберігати стійкість на валютному ринку та забезпечувати дохідність депозитів

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В НБУ розповіли, чи будуть повертати фіксований курс долара

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вже три місяці в Україні діє режим гнучкого курсоутворення. Після втручання Національного банку в систему, що почала функціонувати з огляду на повномасштабне вторгнення, вартість долара то підвищувалася, то знижувалася. Але це стандартне явище, яке не загрожує стійкості валютного ринку. Тож і змінювати режим на фіксований немає потреби.

Про це розповів заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук

Він зауважив, що наразі регулятор не розглядає можливість повернення до колишнього режиму курсоутворення. Адже нововведення, затверджене на початку жовтня 2023 року, стало результатом свідомого підходу та формування належних передумов.

"Режим керованої гнучкості дає змогу забезпечувати досягнення низки важливих завдань. Одне з них – збереження привабливості гривневих інструментів (депозитів та ОВДП). Поточна ситуація на валютному ринку не є якоюсь неординарною та точно не загрожує виконанню цього завдання", – уточнив Ніколайчук.

Іншими словами, хоч офіційний курс гривні до долара послабився на кілька відсотків, це не зменшило дохідність гривневих депозитних програм, пропонованих банківськими установами. Ставки забезпечують компенсацію девальвації з надлишком, плюс українці заробляють значно більше, якщо порівнювати з інструментами в іноземній валюті.

Інфляція перебувала на рівні 5% станом на кінець грудня, а в 2024 році прогнозують пришвидшення до 9%. Втім навіть такий показник буде перекрито рівнем дохідності за депозитами.

Отже причини для хвилювання та скасування гнучкого режиму відсутні. Гривня буде періодично зміцнюватися і послаблюватися впродовж поточного року, але всі надмірні коливання Нацбанк згладжуватиме, щоб валютний ринок залишався стабільним і контрольованим. Регулятор запевнив, що всі необхідні ресурси для виконання поставленого завдання є.

Чому гривня ослабла наприкінці 2023 року

Наразі українці можуть спостерігати рух показників курсу долара вгору, що означає ослаблення національної валюти. Подібна ситуація була спровокована кількома чинниками, зокрема:

Деякі експерти передбачають, що дії НБУ на валютному ринку ініційовані намаганням підвести курс до рівня, закладеного в державному бюджеті на 2024 рік. Тому не виключено, що регулятор буде змінювати показники до моменту, поки вони не сягнуть 41 гривні за долар. Втім це хороша новина для економіки країни, оскільки тоді автоматично виростуть суми надходжень від закордонних партнерів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка тенденція відбулася на валютному ринку України вперше за 11 років. Також ми повідомляли, що долар знову зміцнив позиції та розповідали, який курс встановили банки та обмінники 5 січня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі