Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Вперше за 11 років – яка тенденція відбулася на валютному ринку України

В останній місяць 2023 року на валютному ринку спостерігався високий попит на іноземну валюту серед населення

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці встановили рекорд по купівлі доларів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В грудні 2023 року населення України проявило значний інтерес до операцій з валютою, продавши комерційним банкам готівкової та безготівкової валюти на загальну суму 1 570 млрд доларів (в еквіваленті). При цьому в останній місяць минулого року громадяни придбали 2 596 млрд доларів. Це свідчить про активні та рекордні обороти на валютному ринку країни.

Такі дані з'явилися на сайті Національного банку України (НБУ).

Згідно з інформацією НБУ, чиста купівля валюти у грудні склала 1 026 млрд доларів. Так в грудня зафіксували рекордний обсяг купівлі валюти за останні 11 років, перевищивши попередній рекорд, встановлений у листопаді 2012 року – 1 523 млрд доларів.

За весь рік 2023 року населення України взяло участь в інтенсивних валютних операціях, продавши загалом 18 222 млрд доларів і придбавши валюти на суму 23 015 млрд доларів. Чиста купівля валюти за цей період склала 4 793 млрд доларів, що вказує на високий рівень інтересу громадян до американської валюти.

Цікавим є той факт, що у квітні 2023 року спостерігалося найменше зацікавлення населення в покупці іноземної валюти. За цей місяць на готівковому ринку було продано всього 1 563 млрд доларів. Також варто відзначити, що у квітні громадяни мало здійснювали обмін доларів на гривні, адже обсяг продажу валюти українцям склав лише 1 338,6 млрд доларів.

Що буде відбуватися з курсом долара напочатку 2024 року


У грудні 2023 року курс долара в Україні відзначався постійними коливаннями, переважно в напрямку підвищення, як на готівковому, так і на офіційному ринку. Тому цікаво, що буде відбуватися з вартістю іноземної валюти у 2024 році.

Представник департаменту глобальних ринків ОТП Банку Антон Курінний прогнозує активне втручання Національного банку на початку 2024 року для послаблення гривні. Прогнозується, що курс на міжбанку може коливатися в межах 37,70-38,50 гривень за долар, а на готівковому ринку зросте на 50-60 копійок.

Очікується нестабільність через традиційний дефіцит валюти в січні, викликаний зменшенням валютного виторгу експортерів та бюджетним тиском.

Раніше ми повідомляли, який офіційний курс долара до гривні в Україні встановили на початку 2024 року. Також ми дізналися в фінансиста, що варто чекати на валютному ринку в цьому році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.