Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар зміцнює позиції: який курс встановили банки та обмінники 5 січня

Наприкінці робочого тижня американська валюта в обмінниках подорожчала, банки також оновили показники в бік зростання

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Банки та обмінники оновили показники курсу долара перед вихідними

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Останнім часом долар не радує українців, оскільки готівковий ринок реагує на дії Національного банку. Регулятор підняв офіційний курс до 38 гривень, що спровокувало зміни в обмінниках і на чорному ринку. Тепер неможливо купити іноземні банкноти дешевше, ніж за 39 гривень, і подібна тенденція, здається, продовжиться у січні 2024 року.

Про це свідчать дані на сайті НБУ.

Офіційний курс долара від Нацбанку на 5 січня

Показник не встановив новий рекорд, оскільки курс впав на кілька копійок. Ще вчора, 4 січня, регулятор розрахував вартість американської валюти на рівні 38,11 гривні за долар, а станом на п’ятницю її відкоригували на 7 копійок у бік здешевлення.

Тож курс гривні до долара перетнув позначку в 38,04 грн/дол. Звісно, подібна динаміка не могла не відобразитися на готівковому ринку.

Курс долара в обмінниках

З початку 2024 року показники сміливо йшли вниз, але радіти довелося недовго. Традиційно перед вихідними курс набирає обертів, щоб з понеділка знову опуститися на кілька позицій. До таких "американських гірок" українці вже звикли, хоча не передбачали, що новий рік принесе долар по 39 гривень і більше.

Станом на 11:30 5 січня іноземна валюта в обмінних пунктах коштує:

  • купівля – 39,10 грн/дол.;
  • продаж – 39,29 грн/дол.

Коливання курсу долара в обмінниках
Коливання курсу долара в обмінниках
Фото: Мінфін

Що відбувається на чорному ринку

Показники майже не відрізняються від обмінникових, різниця перебуває у межах кількох копійок. Наприклад, українці можуть продати 1 долар в середньому за 39,12 грн, а купити – за 39,26 грн. Тобто на чорному ринку більш вигідно обміняти національну валюту на іноземну, адже витрати у гривнях будуть трохи меншими.

Що пропонують банки України

Населенню пропонують здійснювати обмін за таким середнім курсом:

  • купівля – 38,30 грн/дол.;
  • продаж – 39,05 грн/дол.

Фінансові установи найбільш стійко реагують на коливання показників та розрахунки Національного банку. Але навіть вони почали підвищувати значення приблизно з середини грудня. Для українців це означає втрати певних сум коштів при великих обмінах.

Курси долара в українських банках 5 січня
Курси долара в українських банках 5 січня
Фото: Мінфін

Рекордні обороти на валютному ринку

Українці оновили рекорд, встановлений ще у листопаді 2012 року. Лише за грудень вони продали комерційним банкам готівкової та безготівкової валюти на суму 1 570 млрд доларів. А купили 2 596 млрд доларів, що свідчить про велику активність на валютному ринку навіть з огляду на нестабільну ситуацію в державі.

Якщо говорити про весь 2023 рік, то сума продажу становила 18 222 млрд доларів, а купівлі – 4 793 млрд доларів. Як видно, наші громадяни проявляють значний інтерес до американської валюти, не думаючи про потенційні збитки від курсових коливань.

До речі, найменш активним за минулий рік був квітень, тоді люди були мало зацікавлені в готівкових і безготівкових операціях на ринку. Обсяг продажу банками склав лише 1 338,6 млрд доларів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що долар після Нового року буде "трясти" та розповідав, до чого готуватися українцям у 2024-му. Також ми повідомляли, на чому українцям варто загострити увагу на початку січня – доларі чи євро.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.